Oroszország új stratégiát alkalmaz Ukrajnában

Az orosz hadsereg taktikát váltott Ukrajnában, ami jelentős kihívások elé állítja az ukrán védelmet. A kelet-ukrajnai Avgyijivka elfoglalása után az oroszok megnövelt erőkkel indítottak támadásokat, miközben a légierő a vízi erőművekre összpontosít. Az ukrán hadsereg azonban állítása szerint sikeresen visszaverte a támadásokat, és az orosz olajfinomítók elleni dróntámadásokkal is jelentős károkat okozott.

Az orosz hadsereg aktivitásának növekedése több frontszakaszon is érzékelhető, ahol nagyobb szabású támadásokat indítottak, több tucat harckocsi és páncélozott szállító harcjármű bevetésével. Az ukrán források szerint ezeket a támadásokat gyorsan és komoly veszteségeket okozva verték vissza, például Avgyijivkánál 36 tankból 12-t lőttek ki rövid idő alatt.

Az ukrán hadsereg egyetlen területen folytat offenzívát, az orosz olajfinomítók elleni támadások formájában, amelyekkel állításuk szerint már a teljes kapacitás ötödét megsemmisítették. Az olajfinomítók támadása stratégiai jelentőségű, mivel az Oroszország elleni szankciók miatt az újjáépítéshez szükséges berendezések nehezen és drágán beszerezhetők.

Gyenge pontok az ukrán védelemben

Az ukrán védelem gyenge pontjainak feltárása az orosz támadók jelenlegi célja lehet, mivel az ukrán hadsereg lőszerhiány miatt csak a legfontosabb frontszakaszokon számít ütőképesnek. Az oroszok január óta mintegy 400 négyzetkilométert foglaltak el, amit külföldi megfigyelők is megerősítenek 300 négyzetkilométeres nyereségről beszélve.

Harkiv térségében is megváltozott a helyzet, a város most szinte folyamatos tűz alatt van, ami offenzívára való készülődésre vagy az ostromnak ellenálló város rombolására utalhat. Az orosz légierő is új célpontokra, az ukrán energiaellátás szempontjából fontos vízi erőművekre összpontosít mostanában. A Harkiv megyéből érkező jelentések szerint az orosz fél drónokkal támadta a megye székhelyét, a támadásban 10 lakóház és egy óvoda is megrongálódott, előző nap pedig egy ember életét vesztette, a sebesültek között gyerek is van.

Az orosz hadsereg taktikaváltásának okai

Az orosz hadsereg taktikaváltásának oka lehet az olvadás és az esők miatt járhatatlanná váló földek, valamint az orosz tüzérség fölénye. Az elemzők szerint Moszkva azért is fokozza a tempót, mert hamarosan beindulnak azok az európai és észak-amerikai üzemek, ahol Ukrajnának szánt tüzérségi lőszer készülhet.

Tárgyalási kényszer?

A Kreml az aktivitás fokozásával akarja rákényszeríteni Kijevet a tárgyalásokra, vagy a frontvonalak befagyasztására, de csak olyan feltételek mellett, amelyek Ukrajna számára területi veszteségeket jelentenek. Az elemzők megoszlanak abban, hogy Oroszország hány területen képes támadni és milyen eredményeket érhet el. Ukrajna szerint az oroszok több frontszakaszon is készülnek az áttörésre, míg a külföldi források az orosz hadsereg emberhiányára hívják fel a figyelmet.

Az ukrán és külföldi elemzők álláspontja közötti különbség egyik oka lehet, hogy Kijev érdekelt a nyugati támogatás fenntartásában vagy növelésében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban arról beszélt, ha az amerikai képviselőház nem hagyja jóvá a segélycsomagot, Ukrajnának újabb területekről kell visszavonulnia. Zelenszkij figyelmeztetett, hogy az orosz támadások nyomán Ukrajna kifogyhat a légvédelmi rakétákból, és hangsúlyozta, hogy a hadseregnek elsősorban amerikai Patriot légvédelmi rendszerekre van továbbra is szüksége.