Elsöprő az orosz túlerő, de a sorozatos taktikai hibák reményt adnak Ukrajnának

Oroszország célja valószínűleg az, hogy felmérje az ukrán védelem gyenge pontjait a közelgő nyári offenzíva hadműveletek előtt – közölte Katerina Sztepanenko, a washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének (Institute for the Study of War – ISW) munkatársa.

Ukrajna lőszereket és légvédelmi eszközöket vár a szövetségesektől, és reménykedik benne, hogy az orosz parancsnokok minél több hibát követnek el. A tüzérségi lőszerek hiánya kritikus számukra, mivel csak ötödannyi áll rendelkezésükre, mint az oroszoknak. Az új mozgósítási törvény, amely 27-ről 25-re csökkentette a hadkötelezettség korhatárát, a katonák számának növekedését hivatott elősegíteni.

Az oroszok havonta 30 ezer katonával képesek feltölteni frontvonalbeli erőiket, és a katonai iparuk a nap 24 órájában dolgozik a fegyverek és lőszerek előállításán. Ezzel szemben az ukránok szerint az orosz seregben romló morál figyelhető meg, amely előnyükre válhat.

Újjászületett az orosz haderő

A hatalmas veszteségek ellenére Oroszország „szinte teljesen újjászületett katonailag”, ami lehetővé teszi számára, hogy fokozza a folyamatban lévő támadó műveleteket – mondta Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes. A szerződéses katonák, foglyok és nemzetközi zsoldosok toborzása is lendületesen folytatódik.

Matthew Schmidt, a New Haven Egyetem nemzetbiztonsági tanszékének docense szerint Oroszország rengeteg „rosszul szervezett” offenzívát folytat, hibáit pedig a nagy katonai létszámmal ellensúlyozza. Ukrajna krónikus létszámhiánnyal küzd a mozgósítási törvény ellenére is. Sztepanenko szerint Ukrajna valószínűleg kénytelen lesz taktikai területet átengedni az oroszoknak, hogy könnyebben védhető állásokba vonulhasson vissza.

Kevés lőszer, modern fegyveripar

Az ukrán tisztviselők fáradtságról és fásultságról számoltak be az ukrán katonák körében, de hozzátették, hogy reménységet és bátorságot merítenek abból, hogy az orosz parancsnokok becsvágya miatt egymást követik az elhibázott taktikai döntések. Az oroszok kiemelkedően jó alkalmazkodókészséggel bírnak, különösen a többrétegű védelem kiépítésében, melynek köszönhetően tavaly nyáron sikerült elfojtani az ukrán ellentámadást.

Ukrán tisztviselők a fegyverkezés legutóbbi történéseiről beszámolva elmondták, az oroszok nemrégiben megkezdték a cirkálórakéták kazettás bombákkal való felszerelését. Válaszul Ukrajna gyorsan bővítette saját fegyveriparát, amely sok tekintetben modernebb és innovatívabb, mint az oroszoké, különösen a nagy hatótávolságú tengeri és légi drónok fejlesztése terén.

Az orosz-ukrán konfliktus eseményeit folyamatosan követheti az Index közvetítésében.