Lengyelországi helyhatósági választások

Lengyelországban vasárnap reggel elkezdődtek a helyhatósági választások első fordulói, ahol a több mint 29 millió szavazásra jogosult polgár dönthet közel két és fél ezer polgármester, valamint a háromszintű önkormányzati szervek mintegy 46,6 ezer képviselőjének sorsáról.

A szavazóhelyiségek hét órától kilenc óráig állnak a választók rendelkezésére. Az urnazárás után a három legnagyobb hírtévében közzéteszik az exit poll eredményeket. Amennyiben egyik polgármesterjelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, április 21-én második fordulót tartanak.

A helyi politikai erőviszonyokat leginkább a vajdasági közgyűlési szavazások tükrözik. A közvélemény-kutatások szerint a választók 30,5 százaléka a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) pártjára szavazna, míg a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíciót (KO) a választók 29 százaléka támogatja. A kormánykoalícióban részt vevő többi párt, köztük a Lengyel Parasztpárt (PSL) is, összesen 49 százalékos támogatottságot élvez.

Az előző, 2018-as választásokon a PiS kapta a legtöbb szavazatot országos szinten, de a liberális és baloldali pártok koalíciója kilenc vajdaságban átvette a hatalmat, és a nagyvárosok többségében is győzedelmeskedett. A most záruló önkormányzati választási ciklus az 1989 óta eltelt időszak leghosszabbja volt, mivel a 2018-ban elfogadott törvény értelmében az önkormányzatok mandátumát négyről ötre növelték, és a 2022 novemberében elfogadott törvény miatt további fél évvel halasztották el a választásokat.

A helyhatósági választásokat követően júniusban az európai parlamenti, 2025 tavaszán pedig az elnökválasztás következik.

A Donald Tusk vezette új kormány nehezen küzd meg az elődök által hagyott jogszabályokkal, a vele szemben álló köztársasági elnökkel, alkotmánybírósággal és más fontos tisztségviselőkkel, az ellenzékbe került PiS pedig törvénysértéseket és diktatúrát emlegetve tiltakozik. A kormányzó koalíció támogatottságának megőrzése a választások egyik nagy kérdése, hiszen a nehézségek közepette kormányzó koalíció gyengülése az országos politikára is kihatással lehet.

A 16 vajdaság, 380 járás, 2477 település vezetőit választják meg, és a polgármester-választás kétfordulós, hogy az első számú helyi vezető a választáson részt vevők abszolút többségének támogatását élvezze. Egy új törvény szerint a polgármesterek csak két ciklust, tíz évet tölthetnek tisztségükben, de ez nem visszamenőleg érvényes. A városukat tíz-húsz éved irányító veteránok – sok ilyen van – most még egyszer indulhatnak, de ha győznek, öt év múlva már nem jelöltethetik magukat.

A lengyel önkormányzati választás hivatalos eredménye csak a hét közepére várható, de hétfőn talán már lesz megbízható kép a fontosabb eredményekről. Különösen nagy figyelem kíséri a legfontosabb nagyvárosokat, mint például Varsó és Krakkó, ahol a polgármesteri posztokért folyó küzdelem kiemelkedően fontos a kormányzó koalíció számára.