Amerikai-kínai tárgyalások az elektromosautó-ipar túlkapacitásáról

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnapi pekingi megbeszélésén a kínai elektromos járművek túlzott kapacitásának visszaszorítása is napirendre került. Yellen a két ország közötti párbeszéd fontosságát emelte ki.

A tárgyalások során Yellen hangsúlyozta, hogy bár még van tennivaló, az elmúlt évben stabilabb alapokra helyezték a kétoldalú kapcsolatokat. Az amerikai pénzügyminiszter kiállt a kínai gyárak túlzott kapacitásának visszaszorítása mellett, amely szerinte fontos a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés és az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében.

Yellen a látogatása során Kuangcsouban is tárgyalt Ho Li-feng kínai miniszterelnök-helyettessel. A megbeszéléseken a felek megállapodtak egy párbeszéd kezdeményezésében a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottságáról, és egy fórum indításáról a pénzmosás elleni közös fellépés érdekében.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a megbeszélések lehetőséget biztosítanak a makrogazdasági egyensúlytalanságok, így a túlkapacitás kérdésének megvitatására is. Yellen kijelentette, hogy ki kívánja használni ezt a lehetőséget az amerikai munkavállalók és vállalatok érdekeinek védelmében.

A látogatás előtt Yellen arról beszélt, hogy meg kívánja győzni a kínai vezetőket az elektromos járművek, napelemek és más tiszta energiát hasznosító technológiák túlzott termelési kapacitásának csökkentéséről. Az amerikai törvényhozók is nyomást gyakoroltak a Biden-kormányzatra, hogy védelmezzék az amerikai gyártókat a kínai elektromos autókra kivetett vámok és adók emelésével.

Peking részéről is érkeztek aggodalmak az amerikai gazdasági és kereskedelmi korlátozásokkal kapcsolatban. A Hszinhua állami hírügynökség közleményében a kínai fél válaszolt az amerikai aggodalmakra, és kifejtette, hogy a kínai túlkapacitás kérdése csupán ürügy az amerikai protekcionista politika számára. A kínaiak reményét fejezték ki, hogy Yellen látogatása előrelépést hoz az együttműködést gátló akadályok lebontásában.