India nukleáris fegyverkezési programja

India megkezdte nukleáris robbanótölteteinek átvizsgálását, válaszul a növekvő regionális fenyegetésekre, különös tekintettel Kína és Pakisztán fegyverkezési törekvéseire. A világ legnépesebb országa, amely egyben jelentős gazdasági növekedést és egyik legnagyobb haderejét is magáénak tudhatja, nem hagyhatja figyelmen kívül a körülötte zajló eseményeket.

India 1967-ben indította el nukleáris programját, reagálva Kína atomfegyver-fejlesztésére. A cél az volt, hogy csatlakozzanak az atomhatalmak szűk köréhez, amit 1974-ben sikerült is elérniük. Az indiai nukleáris fegyverkezési program nemcsak a kínai, hanem a pakisztáni fenyegetésre is válaszul szolgál, mivel Pakisztán 1998-ban szerezte meg első robbanófejeit.

A globális fegyverkezési versenyben Kína és az Egyesült Államok rivalizálása mellett India is egyre fontosabb szereplővé válik. Kína No First Use politikája, amely nem engedi az atomfegyverek elsőként történő bevetését, kivéve ha területi sérelmek érik, különösen aggasztó Újdelhi számára, tekintettel a határvitákra. Pakisztán esetében nincs ilyen elv, és a katonai doktrína szerint akár megelőző csapásként is bevetik az atomtölteteket.

India a fenyegetések elhárítására nagyszabású korszerűsítési programot indított, amely a robbanófejek átvizsgálását és a ballisztikus rakéták fejlesztését foglalja magában. Az Agni-V rakéta 5000 kilométeres hatótávolsággal, az Agni-Prime pedig 1000-2000 kilométeres távolságon belül képes célpontokat elérni. A tartályos technológia és a különböző üzemanyagokkal való kísérletezés tovább növeli a rendszerek hatékonyságát.

A MIRV technológia bevezetésével India képes több robbanótöltetet egyszerre több célpont ellen bevetni, növelve ezzel az elrettentő erőt. A tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták (SLBM) fejlesztése is folyamatban van, amelyekkel India az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mellett szeretne helyet foglalni a legfejlettebb nukleáris hatalmak között.

Az indiai nukleáris fejlesztési program célja, hogy olyan elrettentő erőt mutasson fel, amellyel elkerülhető a térségben egy esetleges atomháború. A kínai fegyverkezési program gyors fejlődése további aggodalmakat vet fel Újdelhiben, amelyekre a program folytatásával és továbbfejlesztésével kívánnak válaszolni.