Erdőtüzek és viharok pusztítanak Görögországban

Öt eső nélküli hét után a hétvégén számos erdőtűz alakult ki Görögországban, többnyire Krétán és az ország középső részén, míg az Égei-tenger térségét vasárnap viharok érték el.

A szárazság miatt kialakult tüzeket a hétvégén 72 tűzeset súlyosbított, amelyeket a görög tűzoltóság jelentett. Ezek a tüzek főként Kréta szigetén és Görögország középső területein pusztítottak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a görög polgári védelem riasztást adott ki az Égei-tenger térségében vasárnap lecsapó viharok miatt, amelyek erős széllel járnak, és ezáltal tovább szíthatják az erdőtüzeket.

A lángokat vasárnapra sikerült megfékezni, de a polgári védelem a második legmagasabb riasztási fokozatot adta ki a viharok miatt, amelyek az előrejelzések szerint keddig tarthatnak és tovább súlyosbíthatják a helyzetet. A tízes skálán 7-es és 8-as erősségű szél várható, ami rendkívül veszélyes.

Görögországban az elmúlt évben is komoly kihívást jelentettek az erdőtüzek, amelyek heteken át pusztítottak. A Dadia Nemzeti Parkban óriási területek égtek le, Rodosz szigetén pedig mintegy húszezer nyaralót és helyi lakost kellett biztonságba helyezni.

A klímaváltozás hatására a szakértők szerint az erdőtűzszezon, amely rendszerint májusban kezdődik, idén korábban érkezett. Tavaly augusztusban Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bejelentette, hogy Görögország drónokat fog bevetni és tűzérzékelő rendszereket telepít, hogy hatékonyabban működjön az erdőtüzek előrejelzése.