Az ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki az ecuadori nagykövetség-razzia miatt

António Guterres ENSZ-főtitkár a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségére hívta fel a figyelmet, és aggodalmát fejezte ki az ecuadori hatóságok Mexikó quitói nagykövetsége elleni razziája miatt.

Az ENSZ-főtitkár, António Guterres szombaton szólalt meg az ügyben, hangsúlyozva a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségének fontosságát, és aggodalmát fejezte ki az ecuadori hatóságok által végrehajtott razziával kapcsolatban. Az incidensre több latin-amerikai ország, köztük Brazília, Argentína, Uruguay és Kolumbia is reagált, bírálatokat fogalmazva meg Ecuador cselekedete ellen.

Az ecuadori hatóságok pénteken törtek be Mexikó quitói nagykövetségére, ahol letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól.

Az események hatására Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a diplomáciai kapcsolatok megszakítását rendelte el Ecuadorral. Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) és a brazil kormány is elítélte az ecuadori hatóságok lépését, és kiálltak a diplomáciai képviseletek sérthetetlensége mellett.

Jorge Glas, aki korábban korrupció miatt már letöltött egy börtönbüntetést, 2017 és 2022 között fogadott el kenőpénzt állami megbízásokért cserébe. A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben jelentette be, hogy Glas menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője által idézve, Guterres kiemelte, hogy minden ilyen jellegű művelet aláássa a nemzetközi kapcsolatokat, és felszólította Ecuadort és Mexikót, hogy békés úton rendezzék nézeteltéréseiket.