Szexuális zaklatási vádak miatt távozik Biden egyik tisztviselője

Szexuális zaklatási és ellenséges munkahelyi környezet teremtése vádjával éltek Joe Biden nukleáris ügyekkel foglalkozó vezető tisztviselője ellen, aki emiatt távozik posztjáról.

Az Energiaügyi Minisztérium (DOE) múlt héten jelentette be, hogy a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) második számú tisztviselője, Frank Rose távozik. Főnöke belső feljegyzésben pozitívan jellemezte őt, azonban nem említette a Rose ellen indított belső vizsgálatot, amelyet szexuális zaklatás és ellenséges munkahelyi környezet teremtése miatt nyolc jelenlegi és volt kormányzati tisztviselő állítása alapján indítottak. A vizsgálatot az év elején kezdeményezték két tisztviselő bejelentése nyomán.

A Politico által megszerzett egyik e-mail szerint az iroda független tényfeltáró vizsgálatot folytatott az NNSA-nál történt zaklatással vagy ellenséges munkahelyi környezettel kapcsolatos állításokkal kapcsolatban.

Három jelenlegi és volt NNSA-tisztviselő szerint Rose miatt néhány nő kényelmetlenül érezte magát az irodában, és legalább egy alkalmazott figyelmeztette a női kollégákat a lehetséges zaklatásokra.

Konkrétumok

Az incidensek közül egyik egy decemberi értekezleten történt, ahol Rose egy külföldi kormány női munkatársának megjegyzése után viccesnek szánt, de sokak szerint helytelen megjegyzést tett. Két tisztviselő szerint a nők panaszokat is küldtek Rose viselkedésével kapcsolatban az Energiaügyi Minisztérium főfelügyelőjének.

Frank Rose ügyvédje, Mark Zaid szerint ügyfele tagadja a vádakat, és úgy véli, hogy tettei nem értelmezhetők zaklatásként. Hozzátette, hogy Rose-t nem értesítették a konkrét vádakról, és nem biztosítottak számára megfelelő eljárást.

A DOE szóvivője nem kívánt nyilatkozni a vizsgálat jelenlegi állásáról. Jill Hruby, az NNSA adminisztrátora szerint Rose április végéig marad az ügynökségnél.

Háttérinformációk

Az NNSA az amerikai nukleáris fegyverek karbantartásáért és a nukleáris anyagok globális védelméért felelős, több mint 60 000 embert foglalkoztat országszerte. Frank Rose 2021 augusztusában kezdte meg szolgálatát a fő ügyvezető-helyettesi poszton, és korábban több kormányzati pozícióban is dolgozott.

Egy vád szerint Rose késlekedett egy NNSA-alkalmazott megbízatásának meghosszabbításával, aki korábban panaszt tett ellene szexuális zaklatás miatt. A Brookings Intézet szóvivője nem kommentálta a személyzeti ügyeket, de közleményükben kijelentették, hogy komolyan veszik a zaklatással kapcsolatos vádakat. Mark Zaid szerint Rose-t soha nem értesítették a Brookingsnál benyújtott panaszokról.

Van segítség

„Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”