Hónapok óta nem volt ilyen szoros a verseny Biden és Trump között: közeleg a fordulat?

A közvélemény-kutatások összesített átlaga szerint hónapok óta nem volt ilyen szoros a verseny Joe Biden és Donald Trump között, a héten kevesebb, mint egy százalék választotta el őket, ami statisztikai döntetlennek tekinthető. Az amerikai elnökválasztáson azonban nem az nyer, aki országos szinten több voksot szerez, hanem aki a tagállamokban összegyűjti a szükséges 270 elektori szavazatot. A legnagyobb verseny a csatatérállamokban folyik, ahol Biden egyelőre nem tudta behozni a lemaradását.

Joe Biden, a várható demokrata elnökjelölt, aki 2021 januárja óta tölti be az elnöki posztot, az elmúlt hónapban intenzív kampányolással próbálta megerősíteni pozícióit. A március eleji évértékelő beszédét egyfajta "újraindító gombként" használta fel, és a Kongresszus előtt elmondott beszéde után bejárta az összes csatatérállamot. Emellett Barack Obamával és Bill Clintonnal közösen tartott adománygyűjtő rendezvényen 26 millió dollárt gyűjtöttek.

Donald Trumpnak eközben a jogi problémái adnak okot az aggodalomra, hiszen az április 15-ére kiírt büntetőügyének első tárgyalása közeleg, ami az ő első büntetőeljárását is jelenti. A korábban kiszabott pénzbüntetések és jogi kiadások miatt csökken a vagyona, bár az ingatlanjai megmenekültek a lefoglalástól. A médiacégét tőzsdére vitte, hogy pótolja a kieső bevételeit, de a kampányadományok sem folynak be hozzá a várt mértékben.

A közvélemény-kutatások még nem sokat árulnak el a végeredményről, hiszen a regisztrált választók 8-10 százaléka még nem döntötte el, hogy kire fog szavazni. Ezek a bizonytalan szavazók általában fiatalabbak, alacsonyabb végzettségűek és alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, mint az elkötelezett demokrata vagy republikánus szavazók. A kampánystratégák szerint az amerikaiak többsége általában a szeptember eleji munka ünnepe után kezdi el követni az országos választási kampányokat.

Ezt lehet kiolvasni a kutatásokból

A RealClearPolling összesítése szerint Biden hónapok óta először kevesebb, mint egy százalékkal van lemaradva Trump mögött. Biden számai a januári mélypont óta felfelé mennek, de a tendencia még nem jelent trendfordulót. A demokrata jelölt országos szavazataránya több mint 5 százalékponttal marad el a négy évvel ezelőtti eredményétől, míg Trump támogatottsága nagyjából megmaradt.

Ami számít, abban nincs változás

Az amerikai elnökválasztást a választásra regisztráltak 19 százaléka dönti el, akik a hét csatatérállamban laknak. A billegő államokban Trump vezet, és ha a jelenlegi állás maradna, akkor ő nyerne majdnem mindegyikben. Bidennek a közép-nyugati rozsdaövezet államaiban sikerült javítania, de a napfényövezetben Trump előnye kitart.

Bidennek a gazdaság helyzetével, a külpolitikai krízisekkel és a bevándorlási problémákkal kell megküzdenie, hogy meggyőzze a szavazókat. A demokrata elnökjelölt számára a felmérések alapján remény csillant fel, de a fordulat még nem biztos. Biden erőfeszítéseit jól példázza, hogy próbálja megnyerni a mérsékelt republikánus szavazókat is, miközben Trump büntetőpereivel kapcsolatos hírek is befolyásolhatják a közvéleményt.

Az ítéletet november 5-én a szavazóurnáknál fogja kimondani az a 10 százaléknyi amerikai, aki még nem döntötte el, kire fogja behúzni az ikszet.