Az orosz befolyásolási hálózat hatása Európában

Oroszország pénzügyi támogatást nyújtott európai politikusoknak, hogy Ukrajna elleni agitációt folytassanak, de a hálózat által létrehozott honlapok alacsony olvasottsága felveti a kérdést, vajon volt-e értelme ennek az egésznek.

Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala bejelentette, hogy több ország titkosszolgálatainak együttműködésével lepleztek le egy Oroszországból finanszírozott befolyásolási hálózatot, amelynek központja Prágában volt, és a Voice of Europe nevű hírportál működött a fő csatornájaként. A hálózat célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa Ukrajna támogatásától, és az érintett politikusok Ukrajna területi integritása ellen agitáljanak.

A cseh miniszterelnök szerint a befolyásolási kísérlet az Európai Parlamentet is érintette, és Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo szerint több EP-képviselő is Oroszország fizetési listáján állhatott. A titkosszolgálati műveletet hat ország koordinálta, amelyek politikusai érintettek lehettek a hálózatban: Németország, Franciaország, Magyarország, Belgium, Hollandia és Lengyelország.

A Voice of Europe mögött álló személyek között szerepel Viktor Medvegycsuk ukrán származású oligarcha és Artyom Marcsevszkij, akiket Csehországban szankciós listára helyeztek.

Magyarországon a Mi Hazánk környéke érintett lehetett, és a Hvg.hu szerint a Visegrad Post nevű lap volt a befolyásolási kísérlet magyarországi központja. A lapot Ferenc Almássy működtette, aki korábban a Donyeckben harcoló francia szélsőjobboldali önkéntesek között szerepelt, és ő az a francia-magyar állampolgár, aki a mostani ügyben is érintett. A Visegrad Postot Oroszország mellett a Nemzeti Kulturális Alapból is támogatták.

A Voice of Europe által készített interjúkban több ismert szélsőjobboldali politikus szerepel, köztük Petr Bystron, a német AfD politikusa, és Thierry Baudet, a holland szélsőjobboldali politikus. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a politikusok tudtak volna a Voice of Europe hátteréről vagy részt vettek volna a befolyásolási kísérletben.

A hálózat hatékonysága kérdéses, mivel a Voice of Europe cikkei és videói alacsony érdeklődést váltottak ki. Azonban a befolyásolási kísérlet hatékonyabb része a szuverenista, Kijevvel ellenséges, Moszkvával baráti viszonyt ápoló politikusok hálózatának építése lehetett.