Etna vulkán különleges füstgyűrűket formál

Szinte tökéletesen szabályos kör alakú felhőket pöfögött ki magából Európa legnagyobb aktív vulkánja, az Etna.

Az Etna tetején képződött egy új kráter, ami a látványos jelenségért felelős. Ezek a füstgyűrűk, amelyek gázokból állnak, a vulkánban lévő kör alakú szellőzőnyíláson keresztül távoznak. Az AP által is közzétett felvételeken látható, ahogy a szicíliai Etna tökéletes füstkarikákat ereget az égbe. Európa legaktívabb vulkánjában megnyílt egy kráter, innen „szabadultak” el a szokatlan gyűrűk.

Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Tűzhányó Blog Facebook csoportjában elmagyarázta, hogy a gőzgyűrűk létrejöttéhez csendes idő szükséges és egy kerekded, viszonylag kis méretű kürtőcsatorna. Ezek a kerekded kürtőcsatornák mélyre húzódnak és lehetőséget adnak a sekély mélységben lévő magmából kiszabaduló gázok távozására, felszínre jutására. Az Etna nem először ereget füstkarikát, három éve is meg lehetett csodálni a jelenséget.

Az úgynevezett vulkáni örvénygyűrűk a délkeleti kráter egy újonnan keletkezett kráteréből származnak, és a magmakamra fölötti szűk torokban lévő gázbuborékok apró robbanásai okozzák. A jelenség azonban meglehetősen ritkán fordul elő, és ha mégis, akkor nem ilyen gyakorisággal. Az új kráter keletkezése óta több ezret észleltek.

A vulkáni örvénygyűrűk kialakulásának fizikai körülményei még nem teljesen tisztázottak, de a tudósok úgy vélik, hogy a magmacsatorna tetején történő gyors gázkibocsátás és a kialakuló szellőzőnyílás szabályos alakjának kombinációjából erednek. A jelenségről készült fotók és videók ellepték a közösségi oldalakat, és a szakértők szerint teljesen ártalmatlanok, nem egy közelgő kitörés jelei.

Korántsem ez az első alkalom, hogy ilyen alakokú füst képződik: hasonló gyűrűkről először 300 évvel ezelőtt, 1724-ben tettek említést. Ilyen gyűrűket észleltek egy másik ismert olasz vulkánon, a Földközi-tengerben található Stromboli szigetén is.