Az Apple enged az Európai Bizottság nyomásának

Az Apple vállalat bejelentette, hogy az Európai Unió területén belül lehetővé teszi a zenestreaming alkalmazások számára, hogy tájékoztassák a felhasználókat az iOS App Store-on kívüli fizetési lehetőségekről, ezzel eleget téve az Európai Bizottság követeléseinek – számolt be róla a Politico.

Az Európai Unió szabályozói március elején több mint 1,8 milliárd eurós bírsággal sújtották az Apple-t a "visszaélésszerű" App Store-szabályok miatt, amelyek korlátozták a zenestreaming szolgáltatásokat, mint például a Spotify-t abban, hogy tájékoztassák az iPhone- és iPad-felhasználókat az App Store-on kívül elérhető, alternatív és olcsóbb előfizetési lehetőségekről.

Az amerikai vállalat eredetileg fellebbezni kívánt az EU által kiszabott bírság ellen, de végül frissítette az App Store irányelveit, hogy megfeleljen a Bizottság kérésének. Ennek eredményeképpen a zenestreaming alkalmazásokban megjelenhetnek olyan linkek vagy gombok, amelyek az alternatív zenevásárlási lehetőségekre irányítják a felhasználókat.

Azonban az új szabályok szerint az Apple továbbra is 27 százalékos "jutalékot" számít fel azon eladások után, amelyek az App Store-ból kivezető link megnyitását követő hét napon belül történnek.

A Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy az Apple teljes mértékben eleget tett-e a határozatnak, nyilatkozta Lea Zuber, a Bizottság versenyjogi szóvivője.