Ausztria gleccserei eltűnnek

Fél évszázadon belül Ausztria hegyvidékéről eltűnnek a gleccserek, az Osztrák Alpesi Klub mérései szerint 93 gleccser mutat gyors zsugorodást az elmúlt három év során.

Az Euronews által közölt adatok szerint a Pasterze-gleccser 203 méterrel húzódott vissza, míg a tiroli Rettenbachferner-gleccser 127 méterrel csökkent méretében. Andreas Kellerer-Pirklbauer, a salzburgi gleccserfelmérő szolgálat vezetője szerint néhány évtizeden belül az osztrák gleccserek eltűnnek, és csak néhány árnyékos helyen, mint például a Glockner-gleccser északkeleti oldalán vagy az Oetztal-völgyben maradhatnak meg foltok. Azonban 40-45 év múlva Ausztria nagyjából jégmentes lesz.

Gerhard Lieb, Kellerer-Pirklbauer kollégája úgy véli, hogy az osztrák gleccserek már menthetetlenek, mivel a rendszerek túl lomhák ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak. A gleccserek eltűnése a következő évtizedekben megállíthatatlan, és az elkerüléséhez már most hótartalékoknak kellene kezdődni kialakulni a magasabban fekvő részeken, hogy a gleccserek stabilizálódjanak vagy esetleg növekedjenek.

A gleccserek olyan jégtömegek, amelyek a hó és a jég évszázadok, ezredek során történő tömörülésével alakulnak ki, és lassan mozognak az alacsonyabb térszínek felé. Az ember okozta éghajlatváltozás egyik legplasztikusabb jele az olvadásuk, mivel a gleccserek világszerte gyorsan zsugorodnak. A gleccserek látványos zsugorodásáról készült dokumentumfilmből kiderül, hogy a jég visszahúzódása közvetlenül hat Magyarországra is.