Malév repülőgépek az égen: még mindig a légiközlekedés részei

Nem kell megdöbbennie, ha Malév festésű repülőgépet lát az égbolton, hiszen a 2012-ben csődbe ment légitársaság gépei még ma is repülnek a világ különböző pontjai felé. A Malév repülőgépei közül sok még mindig aktív, és időnként Magyarország felett is megfigyelhetőek.

Egy volt Malév Boeing 737-es például a cseh Smartwings flottájában szolgál, és legutóbb e hét csütörtökön repült át hazánk felett Prágából Antalyába tartva. Egy másik, a lengyel Enter Air légitársaság színeiben repülő gép is hazatekintett március 30-án, amikor Egyiptom és Lengyelország között közlekedett.

A Malév gépei széles körben kerültek elosztásra a világban, többek között orosz, horvát, lengyel, cseh, amerikai és ausztrál légitársaságokhoz. A Boeing 737NG típusok közül több a régióban található, míg a 737-400-asok közül egyesek még Budapesten is feltűnnek, például a spanyol Swift Air flottájában. A Fokker típusú gépek Ausztráliában teljesítenek szolgálatot, és vannak olyanok is, amelyek a horvát ETF Airways vagy a DHL futárcég számára repülnek.

A 2003-ban és 2004-ben gyártott rövid törzsű 737-600-asok azonban már nem repülnek, mivel a magas fenntartási költségek miatt 2012-ben szétbontották őket az arizonai Goodyear repülőtéren.

A Malév, amely 1920-ban indult és 92 évig működött mint magyar nemzeti légitársaság, 2012-ben ment csődbe.