A globális szén-dioxid-kibocsátás felelősei

A Carbon Majors jelentése rávilágított, hogy 57 vállalat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 80%-áért, ami ellentmond a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseinek.

A 2023-as év a valaha mért legmelegebb év volt, és a jelek szerint a 2024-es év sem ígérkezik jobbnak a globális felmelegedés szempontjából. A Carbon Majors legújabb jelentése szerint a fosszilis tüzelőanyagokat előállító és a cementgyártó cégek járulnak hozzá leginkább a helyzet romlásához. A jelentés a 2016 és 2022 közötti időszakot elemezte, és megállapította, hogy 57 vállalat tehető felelőssé a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 80 százalékáért.

A kibocsátás megoszlása szerint a nemzetállamok 38 százaléka, az állami vállalatok 37 százaléka, míg a magáncégek csak 25 százaléka a teljes kibocsátásnak. Az Engadget cikke emlékeztet arra, hogy a Párizsi Klímaegyezményt közel 200 fél írta alá, vállalva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Ennek ellenére a jelentésben szereplő 100 állami és magáncég közül 58 növelte a termelését, ami a kibocsátás növekedéséhez vezetett.

A szénfogyasztás mértéke az elmúlt hét évben 8 százalékkal, 8,3 milliárd tonnára nőtt, ami rekord mennyiségű szén felhasználását jelenti. A legszennyezőbb vállalatok között megtalálható az állami tulajdonú Coal India, az orosz Gazprom, valamint a szaúdi Aramco olajcég. Az amerikai Exxon Mobil a legnagyobb szennyező az Egyesült Államokban, globális szinten pedig 1,4 százalékát adja a teljes szén-dioxid-kibocsátásnak.

A jelentés szerint, miközben ezek a cégek jelentős összegeket költenek fenntarthatóságukat hangsúlyozó reklámokra, egyre többet fektetnek a fosszilis energiahordozók kitermelésébe.