Óriási csapást mért Ukrajna Oroszországra

Az ukrán katonai hírszerzés bejelentése szerint felrobbantottak egy orosz olajvezetéket a Rosztovi területen lévő Azov településen, amely kőolajtermékeket szállított a helyi olajraktárból az azovi-tengeri kikötőbe.

A hírszerzés tájékoztatása alapján a robbanás következtében a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették, és kiemelték, hogy a létesítményt az orosz állam katonai célokra használta. Szombaton az orosz erők újabb támadást intéztek Harkiv városa ellen, többen meghaltak. Oroszország támadta Odessza környékét és Herszon megyét is, illetve rakétákat lőttek ki Ukrajna délkeleti részében lévő Zaporizzsja felé. Ivan Fedorov, a régió kormányzója jelezte, hogy a csapásban megrongálódott az az épület, amely az orosz megszállás alá került Melitopol városból elmenekült embereknek nyújt menedéket.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők egy mezőgazdasági vállalkozást értek el Herszon megyében, de a keletkező tüzet gyorsan eloltották, és személyi sérülés nem történt. Zaporizzsja megyeszékhelyén ipari létesítmények sérültek meg az orosz rakétatámadásokban, és az a menedékház is megrongálódott, ahol a Melitopol városból elmenekült emberek éltek, ám áldozatokról nem érkezett hír. A Zaporizzsját ért pénteki támadásban 23-an sérültek meg, köztük két gyermek és egy rendőr. Az ukrán légierő jelentése szerint az oroszok 32 Sahíd típusú támadó drónnal és hat különböző típusú rakétával támadták Ukrajnát, amelyek közül a légvédelem többet megsemmisített, beleértve egy H-101-es és egy H-555-ös, valamint egy Kalibr rakétát, és 28 Sahíd drónt. Kijev környékét is ért támadás, de a légvédelem minden drónt és rakétát a levegőben semlegesített. Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt napon az orosz erők 14 rakéta- és 107 légicsapást hajtottak végre, valamint 137-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel, és 80 katonai összecsapásra került sor. Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőlegesen 477 ezer főre tehető, az ukrán erők pedig 24 orosz harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 48 drónt semmisítettek meg pénteken.