Az erős ember ellenzéke megtalálhatta a bölcsek kövét

A török ellenzék hatalmas sikert aratott az önkormányzati választásokon, ahol a Köztársasági Néppárt (CHP) nyerte el a legtöbb tisztséget. A kedvezőtlen gazdasági körülmények és a helyi szinten már bizonyított baloldali jelöltek kombinációja hozta meg a sikert. Négy év múlva Isztambul polgármestere, Ekrem Imamoglu lehet Recep Tayyip Erdogan kihívója.

Az ellenzéki pártok, különösen a CHP, meglepően jól szerepeltek az önkormányzati választásokon, amelyek során az ellenzék 35 nagyvárosi polgármesteri tisztséget szerzett meg az elérhető 81-ből. Ezzel Erdogan elnök pártja, az AKP 2002-es alapítása óta először került a második helyre 24 polgármesteri poszttal.

Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje, Isztambul polgármestere maradt, miután a voksok mintegy 51 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Murat Kurum (AKP) csak közel 40 százalékot kapott. Ankarában is a CHP jelöltje, Mansur Yavas nyert, több mint húsz százalékponttal megelőzve a kormánypárti kihívóját.

A választások egyik fontos tanulsága, hogy a helyi erőviszonyok eltérnek az országos szintűektől, és a választók stratégiai döntést hozva a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaztak. Az ellenzék jobban mozgósított, míg a kormánypárt hárommillió szavazót vesztett.

Az önkormányzati választásokon erősödött egy iszlamista párt is, amely a jövőben kihívást jelenthet az AKP számára, különösen a konzervatív, jobbközép oldalon.

A kormánypárt gyenge szereplésének hátterében a rossz gazdasági körülmények és az, hogy nem tudtak olyan erős jelölteket állítani, mint az ellenzék, amely népszerű szociális programokat és infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre a nagyvárosokban.

Egeresi Zoltán szerint Imamoglu lehet Erdogan kihívója a következő elnökválasztáson, de még korai megjósolni a belpolitikai változásokat. Az ellenzéki szavazók között vannak, akik nem szeretik Imamoglut, mert attól tartanak, hogy ő is autoriter vezetővé válhat.

A török gazdaság nehéz helyzetben van, a fogyasztói árak emelkedése és a magas infláció jelentős kihívást jelent. A török jegybank többször emelte az alapkamatot, és a központi bank szerint az éves infláció idén májusig 70-75 százalékra gyorsulhat, majd az év végére 36 százalékra lassulhat.

Erdogan a választási eredményeket kommentálva elmondta, hogy a voksolás fordulópontot jelent, és pártjával levonják a tanulságokat a következő elnökválasztás előtti négy évben.