Ötvenezer orosz katona azonosítása Ukrajnában és árvíz sújtotta orosz városrész

A Meduza és a BBC orosz kiadása által vezetett adatok szerint már több mint ötvenezer azonosított orosz katona vesztette életét Ukrajnában. A nyilvántartásban szereplő adatok szerint a veszteségek száma folyamatosan nő. Ezzel párhuzamosan Oroszországban egy gátszakadás miatt víz alá került Orszk város egy része.

A Meduza és a BBC orosz kiadása hosszú ideje követi és dokumentálja azoknak az orosz katonáknak a nevét, akik azonosíthatóan meghaltak Ukrajnában. A legfrissebb adatok szerint a számuk már meghaladja az 50 ezret.

A Meduza szerint a megerősített áldozatok közül körülbelül 18 százalékuk volt fogoly, 13 százalékuk önkéntes, 12 százalékuk pedig mozgósított fiatal. A halottak között legalább 3354 tiszt is található, akik közül 1016-an elit parancsnokok voltak.

A BBC megjegyzése szerint 2023 ősze óta az orosz hadsereg veszteségei jelentősen növekedtek, különösen a donyecki térségben megkísérelt offenzíva miatt. Jelenleg hetente körülbelül 550-600 főre tehető a veszteség.

Az információkat nyílt forrásokból szerzik, amelyek között a legfontosabbak azok a bejegyzések, amelyek az új halottak neveit és a temetésükről készült fényképeket tartalmazzák. Ezeket az adatokat az orosz régiós vezetés, a kerületi közigazgatás, a helyi média, az oktatási intézmények és a rokonok is közzéteszik. A Meduza és a BBC munkatársai, valamint az általuk alapított önkéntes csapat ezeket az információkat átnézi és hozzáadja a listához, amelyet az oroszok ukrajnai inváziója óta vezetnek.

A nyilvántartás csak a nyílt forrásokból egyértelműen megerősíthető veszteségeket tartalmazza, így a valós veszteségek akár a duplájára is rúghatnak. A többlethalálozásból visszafejtett számításaik szerint már több mint 100 ezer ember veszthette életét az invázió miatt. Ha ehhez hozzáadjuk azokat az ukrán állampolgárokat is, akik a Luhanszk és Donyeck területén csatlakoztak az oroszokhoz, akkor a veszteségek száma 120 ezer fölé emelkedhet.

Miközben az orosz hadsereg veszteségei növekednek, Oroszországban egy másik válság is kibontakozik. Orszk város óvárosi részét elöntötte a víz, miután átszakadt a közelben egy gát. A 230 ezres lakosú óvárosban mintegy 2600 ház került víz alá, a vízszint még szombat reggelre is folyamatosan emelkedik és már 9,3 méterrel az Ural folyó szintje néhány óra alatt 3 métert emelkedett. Jelenleg is 2 méterrel haladja meg a kritikus szintet.

Az óvárosból 711 embert evakuáltak, köztük 210 gyereket. A katasztrófa-elhárítás több mint 530 embere dolgozik a helyszínen. A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás.

A Permi Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának munkatársai az orenburgi régióba utaztak, hogy segítsenek az árvíz elleni küzdelemben. A repülőgépes csoportban 40 ember és 7 egységnyi felszerelés van. A permi mentők az elárasztott települések lakóinak segítenek.

Az orenburgi terület keleti részén megkezdődött Orszk óvárosának környékének tömeges evakuálása. Az embereket buszokkal viszik el az ideiglenes szállásközpontokba. A regionális kormány szerint közel 11 ezer ember él az árvízzel sújtott övezetben, és akár 4 ezer házat is elönthet a víz. Mindenkit arra kérnek, hogy vegye figyelembe az ajánlásokat és hagyja el otthonát.

A helyszínen földmunkagépek próbálják megerősíteni a gátat, és az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint mintegy 440 ember és 217 berendezés vesz részt az erőfeszítésekben. A kitelepítetteket környékbeli iskolákban szállásolják el.

Jelenleg az orszki Szovjetszkij kerület közigazgatásának képviselői, valamint az EMERCOM 50 fős, vízi járművekkel felszerelt mentőcsoportja dolgozik a helyszínen. Az Ural folyó vízszintje a napokban közel 10 métert, azon belül néhány óra alatt csaknem 3 métert emelkedett, és szombat délelőtt 2 méterrel meghaladta a kritikus szintet.