Tádzsikisztán cáfolja az orosz vádakat

Tádzsikisztán külügyminisztériuma visszautasította az orosz Biztonsági Tanács titkárának, Nyikolaj Patrusevnek azokat az állításait, amelyek szerint Ukrajna tádzsikisztáni nagykövetsége zsoldosokat toboroz Oroszország ellen.

Sohin Szamadi, a tádzsik külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az orosz tisztviselő által megfogalmazott vádak alaptalanok. Nyikolaj Patrusev, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legfontosabb emberének számít, korábban azt állította, hogy az ukrán különleges szolgálatok állnak a Crocus City Hall elleni márciusi terrortámadás mögött, amely legalább 144 ember halálát okozta.

Patrusev szerint a tádzsikisztáni ukrán nagykövetség harcosok toborzását végezte, azonban Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. A terrortámadást az Iszlám Állam afganisztáni ága, a Horaszáni Iszlám Állam vállalta magára, és az orosz vezetők többször is Ukrajnát tették meg felelősnek, de konkrét bizonyítékot nem mutattak be.

A támadásban részt vevő elkövetők többsége tádzsik állampolgár volt, ami különösen érdekessé teszi az esetet, tekintettel arra, hogy Tádzsikisztán Oroszország szoros katonai szövetségese a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.