Sierra Leonéban országos vészhelyzetet hirdettek a drogok miatt

Sierra Leonéban meredeken emelkedik a szintetikus droghasználat, ami miatt az ország elnöke, Julius Maada Bio országos vészhelyzetet hirdetett, és arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa meg a kush néven ismert olcsó és halálos szintetikus kábítószer terjedését – számolt be róla a CNN.

A kormány szerint a marihuána, a tentanil és a tramadol keverékéből álló, erősen addiktív kábítószer már több száz ember halálát és mentális sérülését okozta azóta, hogy négy évvel ezelőtt megjelent. Azonban hivatalos adatok arról, hogy pontosan hányan vesztették életüket a drog miatt, nem állnak rendelkezésre.

Az elnök különösen aggasztónak találja a kush hatását az ország fiataljaira. A drog rendkívül olcsó, így könnyen elérhető a kiábrándult, munkanélküli fiatalok számára is, akiknek jelentős része szegénységben él Sierra Leonéban. A kábítószer már a szomszédos Libériában is megjelent.

A droghasználat elleni harcot a helyi közösségek is sürgetik, felszólítva a kormányt, hogy lépjen fel a probléma ellen és nyújtson segítséget a droghasználók kezelésére. Bio elnök bejelentette, hogy létrehoznak egy kábítószerrel való visszaélésekkel foglalkozó nemzeti munkacsoportot, amelybe a társadalom minden rétegét bevonják, és melynek munkáját egy elnöki tanácsadó csoport fogja felügyelni. A munkacsoport feladata egy ötlépcsős stratégia kidolgozása lesz a drogmentes jövő érdekében.