Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást, de Korčok közelített

A szavazatok 93 százalékának összeszámlása után Peter Pellegrini 55 százalékkal vezet a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában, míg Ivan Korčok 45 százalékon áll, így Pellegrini előnye behozhatatlannak tűnik. Az előzetes felmérések alapján a végeredmény rendkívül szorosnak ígérkezett a két jelölt között, de végül Pellegrini szerezte meg a győzelmet.

A Medián felmérése szerint, amelyet 1507 ember megkérdezésével készítettek az RTVS számára, Korčok 51,1 százalékkal nyerhetett volna Pellegrini 48,9 százalékával szemben, az eredményeket az urnazárás után hozták nyilvánosságra, de a valóságban Pellegrini szerezte meg a többséget.

Mindkét jelölt Pozsonyban várta az eredményeket, Korčok a pozsonyi régi vásárcsarnokban, Pellegrini pedig az Aušpic vendéglőben, ahol végül Robert Fico koalíciós partnere nem jelent meg.

A választási nap során kisebb rendellenességek is előfordultak, például Gútán egy választóbizottsági tag a lánya helyett szavazott, Párkányban pedig egy ittas bizottsági tagot kellett kizárni. Pozsonyban egy akadémikus festőt engedtek be a szavazókörbe, hogy megörökítse a szavazás pillanatait, míg Prágából 752 fiatal utazott Szlovákiába a „Fiatalok a fasizmus ellen” kezdeményezés keretében voksolni. Összesen 4,33 millió szlovák állampolgár jogosult volt szavazni a választáson.

Az első fordulót Korčok nyerte 42,48 százalékkal, Pellegrini pedig 37,05 százalékot szerzett. A második forduló előtt sokan Pellegrinit tartották előnyösebb helyzetben, mivel több jobboldali jelölt szavazói állhattak mögé. A koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt az első fordulóban a harmadik helyen végzett Štefan Harabint támogatta, aki 11,73 százalékot szerzett, de nem szólította fel híveit Pellegrini támogatására.

Intenzívebb kampány a második fordulóban

A második forduló előtt Pellegrini támadóbb kampányt folytatott, míg Korčok pozitívabb hangvételű kampányt vezetett, és nem reagált az őt ért támadásokra. Mindkét jelölt aktívan kampányolt a magyarlakta területeken is, fejlesztéseket ígérve és celebritások támogatását keresve. Pellegrini a magyar köztévé M1 csatornájának adott interjút, amit a szlovákiai kampánycsend ellenére is többször leadtak. A magyar közszolgálati csatorna nyíltan kiállt Peter Pellegrini mellett, és az interjút szerda estétől folyamatosan sugározták.

A jelöltek profilja

Peter Pellegrini korábban miniszterelnök-helyettes és kormányfő volt, jelenleg pedig a Hlas párt vezetője, míg Ivan Korčok karrierdiplomataként kezdte pályafutását, volt külügyminiszter és több fontos diplomáciai pozíciót töltött be. Pellegrini pártok feletti elnöknek ígérkezik, míg Korčok a nyugati szövetségesi rendszerekhez való hűséget és a korrupcióellenes irányvonalat hangsúlyozza.

Az új elnök hatása

Amennyiben Pellegrini nyer, az erősítheti a kormány stabilitását, mivel kevésbé valószínű, hogy ellensúlyként működne, mint az elődje. Korčok győzelme esetén viszont folytatná a korrupcióellenes küzdelmet és a nyugati szövetségesekkel való jó kapcsolatok ápolását, valamint keményen elhatárolódna Oroszországtól és az autokrata államoktól. Azonban a választásokat Pellegrini nyerte meg, így várhatóan ő fogja betölteni az elnöki szerepet.