A NOB és az oroszok közötti politikai játszmák az olimpia körül

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo nem fogadná szívesen az orosz és fehérorosz sportolókat a közelgő nyári olimpiai játékokon, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és Vlagyimir Putyin is saját álláspontjukat erősítik meg, ami feszültséget szül a nemzetközi közösségben.

Négy hónappal a Párizsban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok előtt a NOB kétértelmű álláspontja az orosz és fehérorosz sportolók részvételével kapcsolatban továbbra is viták tárgyát képezi. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egy ukrán túra során, Kijevben tett látogatása alkalmával nyilatkozott arról, hogy nem látja szívesen az orosz és fehérorosz sportolókat a városban, ugyanakkor támogatásáról biztosította az ukrán sportolókat és az ukrán népet.

A NOB korábban úgy döntött, hogy az orosz sportolók semleges zászló alatt indulhatnak a július 26-tól augusztus 11-ig tartó játékokon, de megtiltotta számukra a megnyitó ünnepségen való részvételt. Anne Hidalgo, aki 2014 óta tölti be Párizs polgármesteri posztját és a szocialista párt tagja, fontos szerepet játszott a 2024-es párizsi olimpia megrendezésének előmozdításában, ám mostani megjegyzései konfliktust generálhatnak a NOB-bal.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova szerint az orosz sportolókra vonatkozó korlátozások rasszizmusnak és neonácizmusnak minősülnek, és Moszkva dühös tirádát indított a NOB ellen. A NOB tavaly felfüggesztette Oroszországot a 2024-es játékokat illetően, de lehetővé tette, hogy sportolói semlegesként versenyezzenek, amíg nem támogatják aktívan a Kreml Ukrajna elleni támadását.

Oroszország és Fehéroroszország még nem erősítette meg, hogy sportolóik semlegesként részt vennének a játékokon, vagy hogy bojkottálnák az eseményt. A NOB szerint az olimpián való részvétel nem emberi jog, és az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók semlegesként történő részvételére vonatkozó szigorú feltételek összhangban vannak az Olimpiai Chartával.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián, annak ellenére, hogy korábban 882,2 millió rubelt különítettek el az orosz sportolók számára a 2024-es ötkarikás játékok kapcsán.

Thomas Bach, a NOB elnöke arra szólította fel a világ sport- és politikai vezetőit, hogy ne vegyenek részt az oroszok által rendezett Barátság Játékokon, amelyek az olimpia riválisaként jöttek létre. Putyin azonban eltökélt a Barátság Játékokkal kapcsolatban, és 4,6 milliárd rubelt oszt szét a jól teljesítő sportolók között, akik a NOB-tól csak érmet kapnak.