Oroszország vizsgálatot követel a Dnyeszter menti dróntámadás ügyében

Oroszország elítélte a moldovai Dnyeszter menti szakadár terület egyik katonai létesítménye elleni dróntámadást, és az eset kivizsgálását követeli.

Egy pilóta nélküli repülőgép csapódott be a szakadár terület "védelmi minisztériumához" tartozó létesítménybe, mindössze hat kilométerre az ukrán határtól – tájékoztatott a Dnyeszter menti "nemzetbiztonsági minisztérium".

Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta felmerült aggodalmak, miszerint Oroszország megpróbálhatja megszállni a Dnyeszter menti területhez vezető utakat, ahol orosz egységek állomásoznak, az ukrán hadsereg sikerei nyomán csökkentek. Az ukrán erőknek sikerült a Dnyeper túlpartjára visszaszorítaniuk az orosz csapatokat. A legközelebbi ukrán-orosz frontvonal jelenleg mintegy 200 kilométerre található Moldova keleti részétől. Ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetett, hogy Ukrajna légvédelmi rakétakészlete kimerülhet, ha Oroszország folytatja intenzív bombázási kampányát, ami az ország védelmi képességének romlását eredményezheti. Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna jelenleg rendelkezik elegendő légvédelmi kapacitással a támadások elleni védekezésre, de már most nehézségekbe ütközik dönteni arról, mely területeket védje meg prioritásként, és hangsúlyozta a Patriot légvédelmi rendszerek szükségességét.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az incidens a Dnyeszter melléki terület körüli feszült helyzetet tovább mélyítheti, és hangsúlyozta a történtek körülményeinek feltárásának fontosságát.

A moldovai szakadár terület "nemzetbiztonsági minisztériuma" bűnügyi eljárást indított az ügyben.

Ez az incidens már a második hasonló esemény volt egy hónapon belül. Márciusban a szakadár vezetők arról számoltak be, hogy egy drón egy helikopterrel ütközött a területen.

Moldova a legutóbbi incidensről készült felvételeket tanulmányozza, de nincs hozzáférése a szakadár hatóságok által ellenőrzött területhez. Chisinau szerint az eset szándékos kísérlet lehetett a pánik keltésére és az enklávé iránti figyelem felkeltésére.