Orbán Viktor a Balkánon: Magyarország királynak számít

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország gazdasági növekedése kiemelkedő, és a magyar tőke már külföldi befektetési lehetőségeket keres. A kormányfő a boszniai Banja Lukában tartott üzleti fórumon beszélt a magyar és a balkáni gazdasági kapcsolatok jövőjéről.

A miniszterelnök a boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukában járt, ahol egy üzleti fórumon vett részt. Orbán Viktor a fórumon elmondta, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között már csak egy határ van, mivel a horvát-magyar határt Schengen eltörölte, és hamarosan autópályával is összekötik a két országot.

Orbán Viktor dicsérte a helyi környezetet, kiemelve Banja Luka és környékének rendezettségét, és megjegyezte, hogy a gazdaság jövője az emberi minőségen múlik, amit a környezet fejez ki. A miniszterelnök szerint Nyugat-Európa gazdasági növekedési potenciálja alacsony, Németország recesszióval küzd, míg Magyarország a két és fél százalékos növekedésével "királynak számít".

A kormányfő kiemelte, hogy a Balkánon van az európai gazdaság dinamikája, mivel ott az emberek dolgozni akarnak és tudnak is, magas az ipari és mezőgazdasági kultúra, és az országok együttműködésre törekednek. Orbán Viktor szerint Magyarország 14 évvel ezelőtt rosszul állt, de azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, és ez a dinamika a Balkánon is elérhető. A magyar gazdaság mérete hetven százalékkal kisebb volt, mint ma, és a magyar cégek akkor még nem lettek volna képesek külföldi befektetésekre.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar cégek ma már képesek külföldön befektetni, és fontos, hogy a helyiek elfogadják őket, és érezzék, hogy lehetőségeket hoznak. Orbán Viktor szerint ez a fajta együttműködés nem vesz el lehetőségeket, hanem teremt, és Magyarország várja a szerbeket munkavállalóként és vállalkozóként is. A magyar kormányfő hozzátette, hogy Magyarországnak mintegy ezerötszáz, külföldön befektetni képes vállalata van, és ezek a vállalatok azokon a területeken dolgoznak, amelyeket a szerbek kijelöltek. A szerb kormány világosan megmondhatja, milyen szektorokban fogadják a magyarokat szívesen, és ahol nem kívánnak versenytársat, "oda nem jövünk" – közölte Orbán Viktor, vegyesvállalatok alakítására is biztatta a magyar cégeket.

A látogatás során Orbán Viktor átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a boszniai entitás elnökétől. A kitüntetést a kétoldalú kapcsolatokban tett hozzájárulásáért kapta, és Dodik kiemelte a két fél barátságát és a folyamatos támogatást.