Nagy vereséget szenvedett a mianmari hadsereg a felkelőkkel szemben

A mianmari katonai rezsim, amely három éve vette át a hatalmat az országban, újabb jelentős vereséget szenvedett a thaiföldi keleti határon, a Karen állam felkelői ellen vívott harcokban.

A BBC beszámolója szerint a Myawaddy várost védő katonák százai adták meg magukat a hetek óta tartó támadások után. A Karen Nemzeti Unió (KNU) pénteken jelentette be, hogy elfogadja a zászlóalj feladását, és a hétvégén a városban maradt utolsó zászlóaljjal is tárgyalásokat folytattak, amely szintén beleegyezett a megadásba. Ez a fejlemény komoly csapást jelent a katonai juntának, amelynek csapatait már korábban is kiszorították a felkelők a kínai és a bangladesi határ menti államokban.

A harcok során már ezrek vesztették életüket, sokan megadták magukat, és voltak, akik az ellenfél oldalára álltak át. A katonaság a veszteségek pótlására a lakosság hadkötelezettségével próbálkozik.

A KNU már 1948 óta harcol a kareni nép önuralmáért. A 90-es években több vereséget is elszenvedtek a kormányerőktől, de 2015-től nemzeti tűzszünet volt érvényben. A 2021-es puccs azonban megváltoztatta a helyzetet, a KNU bejelentette, hogy a kormány megdöntése érvénytelenné tette a tűzszünetet. Karen állam a puccs után menedéket nyújtott a tüntetések brutális katonai leverése elől menekülő disszidenseknek, és az ellenzék javára fordultak az erőviszonyok, miután a thai határon lévő, katonai juntát támogató milícia az év elején átállt a kareniek oldalára.

Mianmar több más részén is folyamatosak a harcok, ami miatt a túlterhelt hadsereg nem tudta megerősíteni a pozícióit Karen államban, így elvesztették az ellenőrzést a határhoz vezető főutak felett. A hadsereg válasza a vereségre újabb légicsapások indítása volt a felkelők által ellenőrzött területeken.