Mexikó és Ecuador közötti diplomáciai válság

Mexikó megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral, miután az ecuadori rendőrök erőszakkal behatoltak a mexikói quitói nagykövetségre és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt.

A mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador utasította a külügyminiszterét a kapcsolatok megszakítására, válaszul arra, hogy az ecuadori rendőrök megsértették a bécsi egyezményt, amikor behatoltak a mexikói nagykövetségre és letartóztatták a politikai menedékjogot élvező Jorge Glast. A mexikói elnök szerint ez a cselekedet nemcsak a nemzetközi jogot sértette meg, hanem a mexikói diplomáciai személyzet sérüléseit is okozta, és Mexikó szuverenitásának durva megsértésének és egy önkényuralmi cselekménynek nevezte.

Alicia Barcena mexikói külügyminiszter megerősítette, hogy több mexikói diplomatát is megsebesítettek az incidens során. Beszámolók szerint az ecuadori rendőrök páncélozott járművekkel és kerítésen átmászva hatoltak be a nagykövetség területére.

Az ecuadori hatóságok azt állítják, hogy Jorge Glast péntek este fogták el, és az illetékes hatóságoknak adták át. Glas korábban már börtönbüntetést töltött 2017 és 2022 között, korrupciós vádak miatt, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe, de ő azt állítja, hogy politikai okokból üldözik.

A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben jelentette be, hogy Glas menedékjogot kért Mexikó quitói nagykövetségén.

A két ország kapcsolatában turbulens napok vannak. Pénteken Ecuador utasította ki Mexikó quitói nagykövetét López Obrador mexikói elnök a megjegyzései miatt, amelyeket a tavalyi ecuadori választásokról tett. Az elnök Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt tavalyi meggyilkolását hasonlította a mexikói politikusok meggyilkolásához, ez pedig felháborodást keltett az ecuadori vezetésben.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök egy közleményben kijelentette, hogy tekintettel a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény kirívó megsértésére és a mexikói diplomáciai személyzet Ecuadorban elszenvedett sérüléseire, Mexikó bejelenti a diplomáciai kapcsolatok azonnali megszakítását Ecuadorral, és hogy a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben.

(MTI, AP, CNN)