Irán a legmagasabb készültségi szinten, támadásra készül Izrael ellen

Irán a legmagasabb készültségi szintre helyezte hadseregét, és állítólagos tervei szerint hamarosan megtámadhatja Izraelt, melyre az érintett országok és az Egyesült Államok is felkészültek.

A Times of Israel szerint az iráni hadsereg készültségi szintje a maximumon van, és Teherán valószínűleg a következő héten indít támadást Izrael ellen. Ezt a New York Times-nak két iráni tisztségviselő is megerősítette.

Az izraeli légierő nemrégiben bombázta Irán szíriai nagykövetségét, ahol hét ember életét vesztette, köztük három magas rangú iráni tábornok is. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka megesküdött, hogy „megbüntetik a cionista rezsimet”. Teherán Izraelt tette felelőssé a csapásért, azonban az izraeli hadsereg nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádat.

A legfőbb iráni tábornok, Mohammad Bagheri vezérőrnagy fogadkozott, hogy Irán válaszolni fog a támadásra, és hogy a válasz "nem marad válasz nélkül". Bagheri, aki az ország legmagasabb rangú katonai parancsnoka, a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökségre hivatkozva azt mondta, hogy Iránon múlik, hogyan és mikor válaszol a támadásra, és figyelmeztetést intézett az Egyesült Államokhoz is, mondván, hogy a damaszkuszi támadásért a "fő felelősség" az USA-t terheli.

Amerikai tisztségviselők a CNN-nek nyilatkozva úgy vélik, hogy egy iráni támadás „elkerülhetetlen”, és a katonai akció „számottevő” lehet. Irán várhatóan nem szárazföldi csapatokkal fogja megtámadni Izraelt, hanem ballisztikus- és cirkálórakétákat, valamint nagy hatótávolságú kamikaze-drónokat vet be. Az amerikai tisztségviselők szerint Irán megtorlásként Izraelen belüli katonai vagy hírszerzési célpontok támadását tervezi, ami újabb erőszakhullámot idézhet elő a Közel-Keleten.

Mivel Izrael és Irán nem közvetlen szomszédok, a perzsa államnak több másik ország, köztük Irak és Szíria légterén keresztül kell majd támadnia.

Az amerikai és izraeli sajtóban megjelent információk szerint Irán a ramadán vége előtt, a jövő hét végéig tervezi végrehajtani a támadást.

Közben az izraeli hadsereg egy rajtaütés során rátalált Elad Katzir holttestére Gázában, akit október 7-én hurcoltak el a Hamász terroristái a Nir Oz kibucból. A település 400 lakójából 180-at öltek meg vagy hurcoltak el a támadás során. Elad Katzir holttestét azonosították és értesítették a családját, majd hazaszállították Izraelbe. Október 7-én a Hamász összesen 240 túszt rabolt el Izraelből, akik közül felet novemberben elengedték, de januárban még 132-en voltak Gázában fogva tartva.