Hét gyermek meghalt egy pokolgépes merényletben Szíriában

Újabb tragikus esemény rázta meg Dél-Szíriát, ahol egy pokolgép robbanása következtében több gyermek vesztette életét és sérült meg.

Hét gyermek életét vesztette és további kettő megsebesült szombaton, amikor egy pokolgép felrobbant Szanameinben, Deraa város közelében, Szíriában. A SANA szíriai állami hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva számolt be az esetről. Az incidens a 2024-es év során a nyolcvanharmadik volt a tartományban, és eddig körülbelül száz ember vesztette életét ezekben a támadásokban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azonban nyolc gyermek haláláról és egy sebesültről számolt be. A SANA információi szerint militáns csoportokat tesznek felelőssé a pokolgépek elhelyezéséért. Ezzel szemben az OSDH szerint egy kormánybarát milícia helyezhette el a robbanószerkezetet, gyilkossági kísérlet céljából, de a szervezet nem közölt további részleteket.

Deraa városa, amely a 2011-es felkelés kiindulópontja volt, 2018-ban került a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá egy Oroszország által támogatott tűzszüneti megállapodás révén. Azóta a tartományban folyamatosak a gyilkosságok és összetűzések, és az életkörülmények rendkívül megnehezültek.

A 2011-ben kezdődött szíriai háborúban több mint 507 ezer ember vesztette életét, milliók kényszerültek elmenekülni otthonaikból, és az ország súlyos gazdasági valamint humanitárius válságba süllyedt.