Hat civil halottja van a harkivi orosz dróntámadásnak

A harkivi orosz dróntámadás következtében hat civil vesztette életét.

A pénteki események során egy orosz dróntámadás érte Harkivot, amelynek tragikus következményeként hat civil halálos áldozatot követelt, és további tíz ember megsérült. A támadás során iráni gyártmányú Sahed drónok legalább kilenc többemeletes lakóépületet, három kollégiumot és egy benzinkutat találtak el. A város polgármestere, Ihor Terehov szerint a támadás súlyosságát és a veszteségeket jól mutatja, hogy a polgári lakosság ismét közvetlenül érintetté vált a konfliktusban. A harkivi eset rávilágít arra a folyamatos veszélyre, amely a térségben élő civileket fenyegeti. A dróntámadások és egyéb katonai cselekmények következtében a civil lakosság élete nap mint nap veszélyben forog, ami tovább fokozza a régióban uralkodó feszültséget és a humanitárius helyzet romlását. A pénteki események ismét felhívták a figyelmet a konfliktus súlyosságára és a civil áldozatok magas számára.

Az orosz fegyveres erők nem csak a civilek ellen használnak drónokat, hanem saját harckocsijaikat is "tuningolják" azok elleni védekezésre. Egy közösségi médiában megosztott fotón egy orosz harckocsi látható, melynek tetejét masszív drónketrec és furcsa ládák borítják. Ezek a ládák valójában elektronikus harcászati rendszerek komponensei, melyek célja a drónok elleni védekezés. Azonban ezek a rendszerek sem bizonyultak hatékonynak, mivel egy felvételen látható, hogy az ukrán drónok támadása ellenére a harckocsi ki lett lőve, és a kezelői hátrahagyták sérült állapotban. Ez arra utalhat, hogy az elektronikus harcászati rendszerek lemerülhettek vagy nem voltak bekapcsolva.

Az ukrán légvédelem szerint szombat hajnalban egyszerre több csoportnyi orosz drón lépte át az orosz-ukrán határt. A rendőrség megerősítette a halálozásokról szóló hírt, és beszámolójuk szerint a Harkivot ért támadással párhuzamosan más településeket is támadtak az oroszok, de ott nem volt halálos áldozat.

Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) tájékoztatása szerint április 6-ra virradó éjjel felrobbantottak egy olajvezetéket az oroszországi Rosztovi terület Azov városának közelében. A vezeték a tájékoztatás szerint az Azovi-tengeri kikötőben lévő tartályhajókhoz szállított kőolajtermékeket. Az ügynökség szerint a csővezetéket az agresszor katonai célokra és az Ukrajna elleni népirtó háború támogatására használta. A robbanás után a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették, és a GUR egy videót is közzétett a támadásról. Ukrajna az utóbbi hónapokban rendszeresen támadja az oroszok kőolaj-infrastruktúráját, elsősorban finomítókat, jelentős veszteséget okozva az orosz olajexport számára.

Ukrán biztonsági források szerint Ukrajna péntekre virradóra egyszerre négy oroszországi légibázis ellen is támadást hajtott végre. Az ukrán források arról számoltak be, hogy több katonai repülőgép is megsemmisült, azonban az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet jelentése szerint képi bizonyíték erre nincsen. Az ISW szerint az ukrán dróncsapások eddig jellemzően egyszerre csak egy-egy oroszországi légibázist céloztak, így az, hogy Ukrajna most egyszerre négy célpontot tudott megtámadni, figyelemre méltó fordulatot jelent az ukrán képességek fejlődésében.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint Oroszország az éjjel 32 Sahíd típusú támadó drónnal, valamint hat különböző típusú rakétával támadta Ukrajnát. A légvédelem 28 drónt kilőtt, továbbá megsemmisítettek egy H-101-es és egy H-555-ös, továbbá egy Kalibr típusú rakétát. Az orosz hadsereg Kijev környékét is támadta, a megyei kormányzói hivatal közlése szerint azonban a légvédelem az odairányított összes drónt és rakétát a levegőben megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar szombat reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon az orosz erők 14 rakéta- és 107 légicsapást hajtottak végre, valamint 137-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. Az elmúlt 24 órában 80 katonai összecsapásra került sor. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége közelít a 477 ezerhez. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett 24 orosz harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 48 drónt.

Olekszandr Szirkszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az orosz csapatok éjjel-nappal támadják az ukrán állásokat, különösen nehéz a helyzet Csasziv Jarnál. A Donyeck megyében található Csasziv Jar az orosz erők következő jelentős célpontja, melynek megszerzése megnyitná az utat Szlovjanszk és Kramatorszk felé. Az oroszok pénteken azt állították, hogy már betörtek Csasziv Jar külső részeibe, az ukrán haderő azonban később tagadta ezt, és Szirszkij megerősítette, hogy a település egyelőre tartja magát. A főparancsnok megjegyezte, a helyzet az egész frontvonalon nehéz, mivel Oroszország éjjel-nappal folytatja offenzív műveleteit, páncélozott járművek által támogatott támadó csoportokat felhasználva.