Újabb tragikus felfedezés a Baltimore-i híd romjai között

A Baltimore-i híd múlt heti összeomlása újabb szomorú fejleményeket hozott, a mentőcsapatok a harmadik áldozat holttestét is megtalálták, miközben tovább folytatódik a kutatás a többi eltűnt munkás után.

A múlt héten kedden kora hajnalban bekövetkezett katasztrófa során a hídon nyolc útépítő dolgozott, akik kátyúzási munkálatokat végeztek. A balesetből két embert élve sikerült kimenteni, két holttestet már korábban megtaláltak, és jelenleg még három áldozat maradványait keresik.

Baltimore polgármestere, Brandon Scott bejelentette, hogy a kutatóbúvárok megtalálták Maynor Yasir Suazo-Sandoval, 38 éves munkás holttestét a Francis Scott híd roncsai között. A polgármester köszönetet mondott a károk elhárításán dolgozó egységeknek, akik továbbra is az áldozatok megtalálását helyezik előtérbe.

A Francis Scott Key Bridge, amely a Patapsco folyó torkolata fölött ível át, és a Baltimore-i kikötő bejáratánál helyezkedik el, egy konténerszállító hajó, a Dali ütközése következtében omlott össze. A hajó egyik acél tartópillérnek ütközött, ami a 2,6 kilométer hosszúságú híd nagy részének összeomlását eredményezte.

Az amerikai elnök, Joe Biden, aki pénteken látogatott el a helyszínre, ígéretet tett a híd újjáépítésére, és azt hangoztatta, hogy az egész ország támogatja Baltimore-t ebben a nehéz helyzetben.

A műszaki szakemberek szerint a híd roncsainak eltávolítása négy héten belül olyan mértékben megtörténhet, hogy a Baltimore kikötője korlátozottan újranyithat. Az amerikai haderő hadmérnöki egységének közlése alapján a hónap végére egy 85 méter széles és 11 méter mély csatorna szabaddá válhat, amelyen keresztül a nagyobb áruszállító hajók is átjuthatnak. A teljes kapacitású működés május végére állhat helyre, amikorra egy 213 méter széles és 15 méter mély szakaszon biztosítottá válik a hajózás.

A mentési munkálatokat az Egyesült Államok keleti partvidékének legnagyobb daruja segíti, amely képes 1000 tonna emelésére. A Baltimore kikötője létfontosságú Maryland állam és az egész amerikai gazdaság számára, különösen a gépjárművek és mezőgazdasági alkatrészek importja és exportja terén. A kikötő leállása jelentős gazdasági kiesést okoz naponta, és több ezer ember munkahelyét veszélyezteti.