Hakamada Ivao: 48 év ártatlanul a halálsoron

Egy japán férfi, Hakamada Ivao bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, miután 48 évet töltött a halálsoron ártatlanul, ami megdöbbentő rekordnak számít.

Hakamada Ivao 1935-ben született egy átlagos japán családban, és fiatalon, 23 évesen kezdett el profi bokszolóként versenyezni a tengerparti Hamamatsuban városában. Pehelysúlyban 29 meccsen vett részt, 16 győzelemmel, de két év után visszavonult, és egy gyárban talált munkát. Az élete azonban 1966. június 30-án vett tragikus fordulatot, amikor egy gyárigazgató házát felgyújtották Sizuokában, ahol a családtagokat halálra késelték, és 200 ezer jen is eltűnt. Hakamada, aki a tűz oltásában segédkezett, letartóztatásra került, és bár kezdetben beismerő vallomást tett, később azt állította, hogy kikényszerítették belőle. A bíróságon kiderült, hogy 23 napon át kínozták, többek között nem hagyták inni, vécére menni, és össze is verték. Ennek eredményeként 1968-ban halálra ítélték, de az ügyben a bizonyítékok ellentmondásosak voltak.

A japán legfelsőbb bíróság 1980-ban helyben hagyta a halálos ítéletet, és Hakamada magánzárkába került, ahol a kivégzés napját várta, amit Japánban nem jelentenek be előre, és a családot is csak utólag értesítik. Hakamada testvére, Hideko éveken át küzdött az öccse ártatlanságának bizonyításáért, és 2008-ban sikerült elérnie, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek a helyszínen talált pólón lévő vérnyomokon. A vizsgálat eredményére még éveket kellett várni, de 2014-ben kiderült, hogy a vér nem Hakamadától származik. Ezt követően 2014 tavaszán feltételesen szabadlábra helyezték, és jelenleg is ideiglenesen szabadon van. 88. születésnapját már otthon ünnepelhette március tizedikén.