A tuberkulózis esetszámának globális növekedése

Globálisan és az Egyesült Államokban ismét növekedni kezdett a tuberkulózisos betegek száma, ami az egyik legveszélyesebb fertőző betegségnek számít.

Az Egyesült Államokban a tuberkulózis (TBC) fertőzések száma 2023-ban tovább emelkedett, 9615 esetet dokumentáltak, ami tíz éve nem látott mértéket képvisel. Az amerikai járványügyi hivatal jelentése szerint már a 2022-es év 8320-as fertőzöttségi adatai is rekordot jelentettek. A TBC-t a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, mely a levegőben terjedő cseppek útján fertőz, és bár elsősorban a tüdőt támadja meg, más testrészeket is érinthet. Az akut esetek során légúti tünetek jelentkezhetnek, de a betegség mellkasfájdalommal, hidegrázással és vér felköhögésével is járhat.

A Gizmodo szerint az Egyesült Államokban éveken át a legalacsonyabb volt a TBC-s betegek száma, de a 2020-as koronavírus-járvány miatt elmaradó TBC-programok hatására törés következett be. 2023-ban már a harmadik éve növekednek az esetszámok.

A WHO 2023 novemberi jelentése szerint globális szinten is aggasztó a helyzet: 2022-ben 10,6 millió aktív TBC-s beteg volt a világon, ebből 7,5 millió újonnan diagnosztizált eset. Ez a legmagasabb érték, amióta a WHO nyomon követi a betegséget.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1990 óta csökkent az újonnan diagnosztizált TBC-s betegek száma, de 2022-ben egy jelentős ugrás történt: az előző évi 326-ról 441-re nőtt az újonnan diagnosztizált esetek száma.