Átszakadt egy gát Oroszországban, több ezer embert evakuáltak

Az Urál-hegységben fekvő Orszk városában átszakadt egy gát, ami miatt a város több mint 2500 lakóépülete került víz alá, és több mint 4000 embert kellett evakuálni. Az eset még pénteken történt, és a város óvárosát is elöntötte a víz, ami fennakadásokat okoz az ivóvízellátásban. A Moszkvától 1800 kilométerre keletre, a kazah határ közelében fekvő település vízszintje egyre emelkedik, és várhatóan elszigetelődik a környék.

A 230 ezer lakosú Orszk polgármestere szerint a közeli Urál folyó vízszintje néhány óra alatt közel 3 métert emelkedett, és jelenleg is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet. Az orosz hatóságok nyomozást indítottak annak kivizsgálására, hogy a 2014-ben épült gát átszakadása mögött gondatlanság állhat-e.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szomszédos Kazahsztánt is árvíz érte. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerint az országban az elmúlt 80 évben nem volt ilyen méretű és hatású természeti katasztrófa.

Az orenburgi kormányzó sajtóosztálya szerint az érintett térségből összesen 4208 embert evakuáltak, köztük 1019 gyermeket. A Guardian szerint vizsgálják, hogy mi okozhatta a katasztrófát, és ki lehet érte a felelős: Oroszország „gondatlanság és az építési biztonsági szabályok megsértése” miatt indított büntetőeljárást. A mentőszolgálatok egész éjszaka dolgoztak, és a hatóságok korábban három ember holttestét találták meg az árvíz sújtotta területeken, de közülük legalább kettőnek a halála nincs összefüggésben a természeti csapással.

Orszk polgármestere, Szergej Szalmin kiemelte, „nincs idő a győzködésre”, hogyha kell erőszakkal evakuálják azokat az embereket, akik a veszély ellenére sem akarják elhagyni az otthonaikat. Kiemelte, hogy szombat estére az Urál folyó vízszintje 855 centiméterre emelkedett, ami várhatóan még tovább növekedik majd, pedig már jelenleg is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet.