Hiába kaszabolják egymást a lengyel kormánypártok, a PiS ebből semmit sem profitál

A lengyel politikai életben nem csak a jobboldalon, hanem a kormányzó koalícióban is belső harcok dúlnak, amelyek nem kedveznek a PiS-nek sem, annak ellenére, hogy a kormánykoalíció tagjai egymás gyengítésével vannak elfoglalva.

A lengyel politika jobboldalán belső harcok zajlanak, ahol a PiS és partnerei a jobboldal vezetéséért küzdenek, miközben a Donald Tusk vezette kormánykoalícióban is feszültségek mutatkoznak. A PiS belső konfliktusokkal küzd, és többen már a Jaroslaw Kaczynski utáni időkre készülnek, míg a Zbigniew Ziobro vezette Szuverén Lengyelország is bejelentkezett a vezetésért. A kormánykoalícióban a pártok külön indulnak az önkormányzati választásokon, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A Tusk-kormány csak decemberben kezdte meg munkáját, és tagjai között megtalálható a Polgári Koalíció (KO), a Polska 2050, a Lengyel Néppárt (PSL) és a baloldali ernyőpárt, Lewica. A kormányalakítás során még minden simán ment, de az ideológiai kérdések megjelenésével a koalíció repedezni kezdett. Az abortusz kérdése különösen nagy vitát váltott ki, ahol a KO és a Lewica eltörölné a PiS által bevezetett szigorításokat, míg a Polska 2050 és a PSL csak enyhébb változtatásokat hajtana végre.

Az abortuszvita miatt a Harmadik Út és a Lewica támogatottsága csökkent, míg Tusk és a KO népszerűsége nőtt. A Lewica javaslatát, hogy a következő választásokon közösen induljanak, Tuskék elutasították. A kormánykoalíció tagjai gyakran egymás ellen kampányolnak, ami tovább erősíti a feszültségeket.

A kormánykoalícióban a legnagyobb tét a jövő évi elnökválasztáson való indulás, ahol a Polska 2050 és a PSL is pártelnökeiket, Holowniát és Kosniak-Kamyszt indítanák. Tusk azonban saját pártszövetségén belül is küzdelmekkel néz szembe, hiszen a varsói polgármester, Rafal Trzaskowski is ambíciókat dédelget. A kormánykoalíció tagjai azonban érdekeltek a kormány fennmaradásában, mivel alternatívaként csak a PiS és a szélsőjobboldali Konföderáció jöhetne szóba.