Az orosz atom nélkül megbénulna Amerika

Az Egyesült Államok és szövetségesei aggodalommal figyelik az orosz uránpiaci dominanciát, amely geopolitikai fegyverré válhat, és ezért törekednek saját dúsítási kapacitásaik bővítésére.

Az elmúlt években a Nyugat igyekezett csökkenteni függőségét az orosz energiaforrásoktól, mint az olaj és a földgáz, azonban egy másik függőség, a dúsított urán iránti igény, továbbra is aggodalomra ad okot Washingtonban, Londonban és Párizsban. Oroszország, az ukrajnai konfliktus kezdete óta elvesztette vezető szerepét az olaj- és gázpiacon, de a nukleáris üzemanyagellátásban továbbra is meghatározó, a világpiac több mint 40%-át uralva.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország, valamint más nyugati országok bejelentették, hogy növelni kívánják saját urándúsítási kapacitásaikat, és felvetették az orosz import betiltásának lehetőségét a közeljövőben. Az uránércet világszerte bányásszák, de a dúsítási folyamatot mindössze négy vállalat uralja, köztük az orosz Roszatom, a kínai CNNC, az Urenco nyugati konzorcium és a francia Orano.

Az Egyesült Államok 2,7 milliárd dolláros tervet hirdetett meg az uránüzemanyag hazai termelésének növelésére, Franciaország pedig saját kapacitásainak jelentős bővítését jelentette be. Az Urenco konzorcium is törekszik a termelési kapacitás növelésére tagállamaiban, és az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ambiciózus terveket hirdetett a fejlett urán előállítására.

Az EU szankciókat vezetett be az orosz olaj- és gázexportra, de az uránra nem, mivel a függőség mértéke miatt ez nehézkes lenne. Az atomenergia területén tervezett bővítések miatt a világnak növelnie kell az üzemanyag előállításához szükséges kapacitást, és a tendencia a globalizált kereskedelmi minták helyett a hazatelepítés felé mutat.

Az Egyesült Államok 93 atomreaktorának működtetéséhez szükséges dúsított urán negyedét Oroszországtól szerzi be, és a kapcsolatot a Megatonnáról megawattra program erősítette meg. A Capitol Hillen növekszik a nyomás az orosz uránimport megszüntetésére, és a képviselőház már elfogadott egy törvényt, amely 2028-ig betiltaná azt, bár a szenátus még nem tárgyalta.

A Roszatom továbbra is hosszú távú szerződések keretében látja el az amerikai és európai közműveket, és a háború alatt növelte exportbevételét. Oroszország az atomenergiadiplomáciában is vezető szerepet tölt be, és a Nature Energy tanulmánya szerint az atomerőművek építéséről és fenntartásáról szóló nemzetközi megállapodások felében szerepel beszállítóként.

Az amerikai Westinghouse előrelépéseket tett a szovjet korszak reaktoraihoz szükséges fűtőelemek biztosításában, de még dolgozik a régebbi generációs reaktorok megbízható üzemanyag-ellátásán, mint például Magyarország esetében. A nyugati országoknak gyorsan kell növelniük a dúsított urán termelését, hogy felkészüljenek bármilyen orosz beavatkozásra. Az amerikai dúsítóiparba tervezett több milliárd dolláros befektetés csak akkor valósul meg, ha a Kongresszus hivatalosan betiltja az orosz urán importját. Az Urenco és az Orano bővítési tervei csak az évtized későbbi szakaszában lesznek működőképesek. Az elmúlt két évben Oroszország növelte dúsított urán exportját Kínába, amely maga is jelentős exportőrré vált az Egyesült Államokba.