Vajon az F-16-os vadászbombázók megváltoztathatják-e Ukrajna háborús helyzetét?

Ukrajna hosszú ideje kampányol az amerikai F-16-os vadászbombázókért, melyeket egyes nyugati politikusok és médiumok a háború menetét jelentősen befolyásoló "game changer"-ként aposztrofálnak. Azonban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint ezek a gépek önmagukban nem hoznak áttörést a harctéren.

Jens Stoltenberg egy interjúban kifejtette, hogy bár az F-16-os vadászbombázók jelentős képességekkel bírnak, egyetlen fegyverrendszer sem képes önmagában megváltoztatni a csatatér dinamikáját. "Ez nem egy ezüstgolyó, ami megváltoztatja a háború menetét" – mondta a NATO-főtitkár a Newsweek tudósítása alapján.

Stoltenberg hozzátette, hogy Ukrajna képességei az orosz agresszió elhárítására erősödni fognak, ami arra utal, hogy a vadászbombázók hozzájárulhatnak az ország védelmi képességeinek növeléséhez.

Ukrajna már régóta törekszik arra, hogy nyugati támogatással F-16-os vadászbombázókat szerezzen, és reménykedik abban, hogy ezek a gépek jelentősen befolyásolják majd a háború menetét. Tavaly év végén Hollandia, Dánia és Norvégia engedett a nyomásnak, és bejelentették, hogy körülbelül 60-70 F-16-ost fognak Ukrajnának adni 2025 végéig.

A Portfolio elemzése szerint a háború kezdete óta világos, hogy nem létezik egyetlen csodafegyver sem, amely önmagában képes lenne megnyerni a háborút. A győzelem kulcsa az összfegyvernemi műveletek hatékony lebonyolításában rejlik, vagyis abban, hogy a hadviselő fél milyen mértékben képes ötvözni a gépesített gyalogság, légierő, drónképesség, tüzérség és egyéb erőforrások előnyeit.

: Newsweek tudósítása.