Az EU támogatási terve Örményországnak

Az Európai Unió jelentős támogatást nyújt Örményországnak, hogy segítse az országot távolodni Oroszország befolyásától, és erősítse gazdaságát a térségben tapasztalható feszültségek ellenére.

Az Európai Unió egy ambiciózus tervet fogadott el, amelynek célja, hogy segítse Örményországot kivonni Moszkva befolyási övezetéből. A tervet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök pénteki brüsszeli megbeszéléseit követően hirdették ki.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az EU a következő négy évben 270 millió eurót szán Örményország vállalkozásainak és iparának támogatására. A támogatás célja, hogy a dél-kaukázusi ország gazdaságát és társadalmát megerősítse, valamint a villamosításra és az új megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekre fordítson forrásokat.

Örményország jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse függőségét Oroszországtól, amely az ország energiahálózatának és infrastruktúrájának jelentős részét birtokolja. Az ország amerikai csapatokat hívott be kiképzés céljából, segélyeket küldött Ukrajnába, és még az EU-hoz való csatlakozás lehetőségét is felvetette.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője üdvözölte Örményország erőfeszítéseit a demokrácia, a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság megteremtése terén. Von der Leyen kiemelte az örmény intézkedéseket, amelyek az Oroszország elleni szankciók kijátszását hivatottak megakadályozni, és hangsúlyozta, hogy az EU és Örményország értékei és érdekei egyre inkább közelednek egymáshoz.

Az EU támogatja Örményország "A béke keresztútja" elnevezésű javaslatait is, amelyek szerint az ország közlekedési és kereskedelmi csomóponttá válhatna azzal, hogy megnyitná a kapcsolatokat a szomszédos országokkal, mint például Törökország és Azerbajdzsán.

Washington is figyelmeztette Azerbajdzsánt, amely jelentős földgázexportőr az EU-ba, és az elmúlt években több háborút vívott Örményországgal. Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel, és figyelmeztette, hogy a határon a feszültség fokozódása nem indokolt, és az agresszív fellépések aláásnák a béke reményét.