Fidesz támogatásával indul a FEMA jelöltje Maglódon

Egy évvel ezelőtt alapított civil szervezet, a Fejlődő Maglódért Egyesület (FEMA) mögé állt be a Fidesz Maglódon, és a szervezet 4 millió forintos támogatást nyert a Miniszterelnökségtől.

A FEMA-t Fajka Szilvia, az önkormányzat sajtóreferense alapította, aki most a Fidesz támogatásával polgármester-jelöltként indul a maglódi önkormányzati választáson. A szervezet célja Maglód város fejlődésének elősegítése, az önkormányzat, a civil szervezetek és a lakosság közötti együttműködés erősítése. A FEMA kezdetben nem politikai tevékenységet folytatott, majálist és bált szervezett, és egy piskóta alakú körforgalmat jelölt az év körforgalma címre, amit később meg is nyert.

A helyi politikai viszonyok azonban változásokon mentek keresztül. Tabányi Pál, a Maglódi Polgári Kör (MPK) tagja, 2002 óta vezeti Maglódot polgármesterként. A Fidesz 2014-ben állt mögé, de Tabányi nem vált a kormánypárt alárendeltjévé. 2023 elején Tabányi bejelentette, hogy nem vállal újabb ciklust, ami előválasztást eredményezett az MPK-n belül. Az előválasztást Kérges László alpolgármester nyerte, Fajka pedig a harmadik helyen végzett.

A Fidesz 2023 szeptemberében kezdett el közeledni a FEMA felé, amikor Szűcs Lajos, a körzet fideszes országgyűlési képviselője megjelent a szervezet Facebook-oldalán. Később, október 23-án már beszédet is mondott az egyesület ünnepi megemlékezésén, és a FEMA decemberben nyert 4 millió forintot a Miniszterelnökség Városi Civil Alap pályázatán.

Fajka március 17-én jelentette be, hogy a FEMA és a Fidesz polgármester-jelöltjeként indul a választáson. A bejelentésre reagálva a Kérges vezette MPK sürgősségi előterjesztést nyújtott be, amelyben felszólították Tabányit, hogy mentse fel Fajkát és a FEMA-tag Radosza Sándort sajtóreferensi pozíciójukból, mivel az elfogulatlan sajtómunka és a politikai tevékenység kizárja egymást. Fajka szerint azonban politikamentesen végzi munkáját, és a kampány a maglódiak igényeiről és a város fejlődő jövőjéről szól. Tabányi polgármester végül nem mentette fel Fajkát, csak a helyi újság megjelentetését függesztette fel a választásig.

Fajka nem kívánt nyilatkozni a belső előválasztáson elért eredményéről, és a Fidesz támogatásának időpontjáról sem. A 4 millió forintos támogatásra vonatkozó kérdésre pedig azonnal letette a telefont. Amikor a 444-nek sikerült elérnie, kijelentette: „Elindulok polgármester-jelöltként a Fejlődő Maglódért Egyesület és a Fidesz támogatásával. Ez az én tényadatom, a múltról nem szeretnék beszélni. Majd a választók eldöntik, kit tartanak alkalmasnak polgármesternek.”

A FEMA színeiben egy másik jelölt is indul, Szamoránsky Piroska, egykori profi kézilabdázó és olimpikon, aki a 8. választókörzetben kíván érvényesülni. Szamoránsky bejelentő posztjában a Fidesz logója mellett egyértelműsítette, hogy a FEMA jelöltjeként állt.