Tuzson Bence törvényt módosítana az ügyészségi iratok megismerésére

Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat lehetővé tenné az igazságügyért felelős miniszter számára, hogy bármikor nyom nélkül betekinthessen az ügyészségi iratokba. A javaslatot Tuzson Bence miniszter mutatja be az Országgyűlésnek.

Kedd este került benyújtásra az a törvényjavaslat, amely számos törvény módosítását tartalmazza, köztük a közjegyzőkről, a lakcímnyilvántartásról és a bírósági végrehajtásról szóló törvényeket is érinti. A javaslat 17. pontja az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény egy új paragrafusának bevezetését javasolja.

A módosítás célja, hogy az igazságügyért felelős miniszter hatékonyabban láthassa el a jogalkotásról szóló törvényből eredő feladatait, így a jogszabályok hatályosulásának vizsgálatát. A tervezet szerint a miniszter csak végleges, jogorvoslattal már nem támadható határozatokat nézhetne meg, ráadásul anonimizált formában.

A jogszabálytervezet március 14-én került fel a kormányzati weboldalra, és március 22-ig társadalmi egyeztetés alatt állt. A Második Reformkor ezt észrevéve kritikát fogalmazott meg, mely szerint a tervezet alapján az igazságügyi miniszter korlátlan hozzáférést szerezhetne az ügyészség belső irataihoz.

Magyar Péter is felhívást tett közzé a törvénymódosítással kapcsolatban, amelyben többek között arra kérdez rá, mi a kormány célja a jogszabálytervezettel.

A hatályos törvény már most is biztosít bizonyos esetekben lehetőséget az igazságügyért felelős miniszter számára, hogy hozzáférjen az ügyészségi iratokhoz, de ezeket az eseteket szigorúan dokumentálni kell.

A módosítás, ha elfogadásra kerül, eltörölné ezt a dokumentálási kötelezettséget, és a miniszter bármilyen ügyben kérhetne betekintést az iratokba. A törvénymódosító hamarosan általános vitára kerülhet az Országgyűlésben.

A Momentum képviselője, Fekete-Győr András szerint a törvénymódosítás célja, hogy a kormány még nagyobb befolyást szerezzen az ügyészség felett, és ezt a párt elutasítja.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ még nem reagált a módosítás indoklásával kapcsolatos kérdésekre.

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke nyílt levelet írt Polt Péternek, Magyarország legfőbb ügyészének, amelyben arra kérte őt, hogy tisztázza a Varga Judit volt igazságügyi miniszter által a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangzott aggasztó állításokat. Vona szerint a hangfelvétel alapján úgy tűnik, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről volt törekvés az ügyészség munkájának befolyásolására a Schadl–Völner ügy nyomozati szakaszában.

Vona Gábor arra kérte a Legfőbb Ügyészséget, hogy hozza nyilvánosságra az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormánytisztviselőinek ügyészségi látogatásainak részleteit, beleértve a látogatások időpontjait, céljait és az érintett ügyészségi tisztviselőket.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében reagált a hangfelvételen elhangzottakra, hangsúlyozva, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése vagy átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és az ügyészségen megjelenő adatok dokumentálva vannak.