Áttörés az Alzheimer-kór felismerésében? Egyetlen okostelefon elég hozzá

Emlékezetkiesés idős korban? Minél gyorsabb a diagnózis, annál hatékonyabb lehet annak kezelése. Ebben segíthet most egy olyan alkalmazás, amelyet az Alzheimer-kór korai stádiumban történő felismerésére terveztek.

Az Alzheimer-kór egy gyakori betegség az idősek esetében, amelynek jellemző tünete, hogy a közelmúltban történt eseményeket is hamar elfelejtik. A diagnózist orvosi vizsgálatok alapján állapítják meg, amely során a pácienseknek speciális memóriateszteket kell elvégezniük. A Magdeburgi Otto von Guericke Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói most egy új módszert javasolnak, amely az analóg teszteket digitális megoldással válthatja fel.

A német neotive start-up vállalkozással közösen kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás az npj Digitális Orvoslás folyóiratban is bemutatásra került. Az applikáció három különböző típusú, digitális képek formájában készült memóriateszttel dolgozik, amelyek az agy különböző területeit célozzák meg, az Alzheimer-kór különböző fázisainak megfelelően.

A kutatók egy 199 fős, 60 év feletti németországi és amerikai nők és férfiak bevonásával készült tanulmány alapján állítják, hogy a digitális memóriatesztek összehasonlíthatók a klinikai vizsgálatokkal. Az eredmények szerint az alkalmazás nagy pontossággal képes felismerni az enyhe kognitív zavarokat. Emrah Düzel neurológus szerint a szoftver nem hivatott helyettesíteni a hagyományos vizsgálatokat, hanem segítséget nyújt a korai szakaszban történő felkészüléshez.

A tesztek eddig biztató eredményeket mutatnak, de a program fejlesztése még folyamatban van.