Új molekuláris felfedezés a sebgyógyulásban

Tudósok egy olyan molekulát azonosítottak, amely jelentősen felgyorsíthatja a sebgyógyulást és az izomregenerációt, ami forradalmasíthatja a regeneratív orvoslást, különösen a cukorbetegség és az öregedés miatt nehezen gyógyuló sebek esetében.

A Nature folyóiratban megjelent kutatás során a tudósok felfedeztek egy kulcsfontosságú lépést a sebgyógyulási folyamatban, amely különösen a cukorbetegség és az öregedés által érintett esetekben válik működésképtelenné. Ez a felfedezés hozzájárulhat a nehezen gyógyuló sebek kezelésének globális egészségügyi költségeinek csökkentéséhez, amelyek évente meghaladják a 250 milliárd dollárt.

A Monash Egyetem Ausztrál Regeneratív Orvostudományi Intézetének (ARMI) kutatói által végzett tanulmányban az állatmodellekben végzett kísérletek során egy molekulát fecskendeztek be, amely 2,5-szer gyorsabb sebzáródást és 1,6-szor gyorsabb izomregenerációt eredményezett.

Mikael Martino docens, a kutatás vezetője szerint a felfedezés rávilágít az érzékelő neuronok kulcsfontosságú szerepére a szövetek javításában és regenerálódásában, ami ígéretes hatással lehet a betegek eredményeinek javítására.

A nehezen gyógyuló sebek kezelésének költségei évente csaknem 250 milliárd dollárba kerülnek világszerte, és a cukorbeteg felnőtteknél a diabéteszes lábszárfekély kialakulásának élethosszig tartó kockázata 20-35 százalék között van, ami a cukorbetegek élettartamának és az egészségügyi ellátás összetettségének növekedésével egyre nő.

A kutatásban résztvevő tudósok megállapították, hogy a nociceptív szenzoros neuronok, más néven nociceptorok, amelyek a fájdalmat érzékelő idegek, figyelmeztetnek minket a szöveteket potenciálisan károsító ingerekre, mint például a szövetkárosodás, a gyulladás, a szélsőséges hőmérséklet és a nyomás.

A kutatók felfedezték, hogy a sérült bőrbe és az izomszövetekbe nőnek be az érzékelő neuronvégződések, amelyek az immunsejtekkel a kalcitonin génnel kapcsolatos peptid (CGRP) nevű neuropeptid révén kommunikálnak. Ez a neuropeptid irányítja az immunsejteket, és megkönnyíti a sérülések utáni szövetgyógyulást.

Az érzékelő neuronok szelektív eltávolítása egerekben csökkentette a CGRP-t, és jelentősen rontotta a bőr sebgyógyulását és az izomregenerációt a sérülést követően. Ezzel szemben a CGRP egy módosított változatának bevitelével a cukorbetegeknél megfigyelhető neuropátiához hasonló betegségben szenvedő egereknél gyors sebgyógyulást és izomregenerációt értek el.

Martino docens szerint ezek az eredmények jelentős ígéreteket hordoznak a regeneratív gyógyászatban, különösen a rosszul gyógyuló szövetek és a krónikus sebek kezelésében. A kutatócsoport célja olyan innovatív terápiák kifejlesztése, amelyek a károsodott szövetgyógyulás egyik alapvető okát kezelik, reményt nyújtva ezzel millióknak.