A magyar ökölvívás sorsa a tét az olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint az ökölvívásnak a jövő év elejéig van ideje megfelelni a szervezet által támasztott követelményeknek, különben kockáztatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékok programjából való kizárását.

A NOB a szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy szükség van egy elfogadott és megbízható nemzetközi szövetségre az ökölvívás olimpiai jelenlétének fenntartásához. A szervezet kijelentette, hogy nem áll módjában újabb olimpiai ökölvívótornát rendezni, ha a sportág nem teljesíti a feltételeket, amelyek a pénzügyi átláthatóságot, a bevételek diverzifikálását és a vezetési kultúra javítását foglalják magukban.

A NOB tavaly júniusban az el nem ismert státuszba sorolta a Nemzetközi Boksz Szövetséget (IBA), amelynek fellebbezését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden elutasította. Az IBA tervei szerint az ítéletet a svájci szövetségi bíróságon is megtámadja. Az ökölvívás a legutóbbi tokiói és az idei párizsi játékokon is a NOB szervezésében került műsorra, de a NOB jelezte, hogy négy év múlva már nem lesz lehetőség hasonló megoldásra.

A NOB és az IBA közötti viszony elmérgesedése miatt a bizottság 2019-ben felfüggesztette az akkor még AIBA néven ismert szövetséget. Az IBA jelenlegi vezetője, az orosz Umar Kremljov nem hajtotta végre a NOB által kért változtatásokat, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

Az IBA-val szemben álló nemzetek, az Egyesült Államok vezetésével, új szövetséget alapítottak 2023 tavaszán. A World Boxing (WB) nevű szervezet jelenleg 23 tagszövetséget számlál, azonban a NOB még nem ismerte el hivatalosan.