A Bethlen Téri Színház 12. alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált, amelynek keretében minden évben határon túli magyar nyelvű színházi társulatok mutatják be előadásaikat. Az idei vendég a felvidéki Dialóg nonprofit szervezet, amely 2016 márciusában azért alakult, hogy témájuknál, vagy műfajuknál fogva perifériára szorult szlovákiai magyar kulturális projekteket hozzon létre. Elsősorban a színház, az előadó-művészet és a film területén keresi azokat a határterületeket, témákat, lehetőségeket, amelyeket a struktúrán belül a színházi intézmények szervezési és anyagi okok miatt nem tudnak felvállalni. Szándékuk továbbá az is, hogy elősegítsék a párbeszédet a szlovákiai magyar színházi közösségben egymástól elkülönült alkotói csoportok között.

Február 26-án este az ír-angol drámaíró és filmrendező, Martin McDonagh Otthol – The Lonesome West című darabja tekinthető meg a Kaptár Polgári Társulás előadásában. A magyar nyelven korábban Vaknyugatként ismert mű szövegét Csikmák Kati dramaturg újrafordította, a cselekmény pedig a Csallóközbe helyeződött át. Így az előadás a mcdonagh-i kortárs dráma és a szlovákiai magyar vidék ritmusának külön-külön ugyan ismerős, egybedolgozva azonban újszerű, friss és felforgató élményét hozta létre.


A fesztivál záróestjén, február 27-én Lajos András lép a Bethlen színpadára, Soóky László A bőgős fia meg az ördögök című mesélőszínházi előadásával, amelynek alapja az azonos című, Illyés Gyula által gyűjtött népmese. A darabot az alkotók kifejezetten felnőtt nézők számára ajánlják.

Fotó: Bethlen Téri Színház