A Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek újabb demonstrációt tart a Parlament előtt, amelyen a köztársasági elnök közvetlen megválasztása mellett és a kegyelmi ügy kapcsán egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása mellett állnak ki.

Karácsony Gergely főpolgármester is a felszólalók között van.

Nem csitulnak a kegyelmi ügy keltette hullámok, ugyanis február 25-én az ellenzéki pártok Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után – és Balog Zoltán félig-meddig lemondása után – is utcára vonulnak, hogy kiálljanak a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, illetve parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazzák a kegyelmi ügy kivizsgálásával kapcsolatban — írta meg az Index.

Közös államfőjelöltjük nem lesz, hiszen a Momentum és a Demokratikus Koalíció nem vesz részt a jelölés parlamenti folyamatában, nélkülük pedig nem lesz meg a szükséges negyven aláírás, amellyel az ellenzék is jelölhetne.

A tüntetést szervező pártok szerint nem szabad hagyni, hogy megint Orbán Viktor döntsön,

és újra egy olyan köztársasági elnököt juttasson az államfői székbe, aki pedofilsegítő bűnözőnek ad elnöki kegyelmet

– írták közös közleményükben, amelyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője annyit reagált, hogy furcsa lenne abba a „játékba” belemenni, hogy

amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép.

A tüntetésen a felszólalók között lesz a Demokratikus Koalíció részéről Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, a Momentum részéről Bedő Dávid országgyűlési képviselő, az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnök, a Párbeszéd – Zöldek részéről Szabó Tímea ügyvezető társelnök, a főváros képviseletében pedig Karácsony Gergely főpolgármester is felszólal a rendezvényen.

A tüntetés már a megkezdése előtt tartogatott érdekes fordulatot, hiszen az Országos Mentőszolgálat kapacitáshiány miatt nem vállalja a vasárnapi tüntetés biztosítását.

Február 9-én az Országos Közös Akarat és a Momentum indította el a demonstárciós folyamatot a Sándor-palota előtt, ahol Donáth Anna, a Momentum elnöke bejelentette, hogy minden egyes napra tüntetést szerveznek, amíg az államfő le nem mond tisztségéről. Az eseményen több ezren gyűltek össze, Novák Katalin lemondását követelve.

A másnapi demonstrációra viszont már a köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után került sor. Ettől még Donáth Anna és Hodász András volt katolikus pap is megtartotta beszédét.

Február 13-án a Mi Hazánk szervezett fáklyás tüntetést annál a bicskei gyermekotthonnál, ahonnan az egész pedofilbotrány kiindult. Az ügy főszereplői V. János igazgató (aki szexuálisan zaklatta a bentlakókat, egy fiút öngyilkosságba hajszolva) és K. Endre igazgatóhelyettes (aki megpróbálta rávenni a tanúskodó fiatalokat, hogy vonják vissza a vallomásukat az igazgató ellen).

A Momentum ellentüntetést szervezett, hiszen szerintük

a Mi Hazánk összemosta a pedofíliát a homoszexualitással.

Egy nappal később – Valentin-napon – a Momentum a Karmelita kolostor elé szervezett tüntetést. Az eseményen Donáth Anna, Fekete-Győr András, Bedő Dávid, Juhász Péter és a független országgyűlési képviselőként politizáló Hadházy Ákos is.

Orbán Viktor miniszterelnök először február 8-án szólalt meg a kegyelmi ügyben, amikor alkotmánymódosítást jelentett be a gyermekvédelem szigorításával összefüggésben.

Február 16-án egy youtuberekből álló csapat (Gulyás Márton, Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, a Jólvanezígy műsorvezetői és a Nemakarokbeleszólni-lányok, valamint Azahriah) szervezett kiállást a Hősök terére Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel, amelyre egyes becslések szerint több mint 150 ezren látogattak ki.

Az influenszerek emellett több mint 219 millió forintot gyűjtöttek, amellyel – az Utcáról Lakásba Egyesület segítségével – olyan gyermekeknek biztosítják a megélhetését, akik bántalmazottak voltak, most pedig hajléktalanok.

Még aznap délután Gulyás Gergely kormányinfót tartott.

Másnap Orbán Viktor megtartotta 25. évértékelőjét,

amelyben kitért a botrányra, és elismerte, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozása szükségszerű volt, de kifejezte, hogy sajnálja őket, és hogy a

kisujjukban több a felelősségvállalás, mint a baloldal vezetőiben együttvéve.

A beszéd után Karsai Dániel alkotmányjogász fakadt ki, azt nehezményezve, hogy sem az áldozatoktól nem kért bocsánatot a miniszterelnök, sem az eutanázia ügyéről nem ejtett szót.

Négy nappal később, február 21-én az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront tartott fáklyás felvonulást Ennyi nem elég! El a kezekkel a gyerekektől! címen, ahol a Szent Gellért térről a Kossuth térre vonultak a résztvevők.

Február 23-án, Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában ismét kitért az eseményekre, ahol teljes körű átvilágítást ígért, elmondta, hogy a pedofilügyekben nincs pardon, és amit Novák Katalin tett, az „nem volt helyes”, a lemondása viszont „helyes lépés volt”.

Emiatt szerinte megbomlott a nemzeti egység, amelyet csak egy új köztársasági elnök állíthat helyre, erre pedig Sulyok Tamás személyében látja a megoldást a miniszterelnök.

A tüntetésre a résztvevőket 15 órára várják a Kossuth térre.