A 2023. október 7-i dátum a legújabbkori izraeli történelem olyan tragikus eseménye, amely nemcsak nekünk, kortársaknak jelent történelmi fordulópontot, de az utókor számára is minden bizonnyal olyan jelentőségű nap lesz, amelyről minden évben meg fognak emlékezni. Három hónappal ezelőtt ezen a napon rohanták le a zsidó államot a Hamász terroristái. 

Erre emlékeztetve jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret. 

Jelképes a tér átnevezése azért is, mert itt, Pesten született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója, és az október 7-i terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani

– mondta a rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete, aki emlékeztetett, hogy a terroristák zsidók mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett diákokat is meggyilkoltak.

Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult

– jelentette ki a nagykövet.

A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

Október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak

– fogalmazott a Mazsihisz elnöke, emlékeztetve, hogy mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el. Grósz Andor elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat, hangsúlyozva, hogy az események miatt a világban újra „fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa”.

A VII. kerületi polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen.

A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához

– mutatott rá Niedermüller Péter.

A főpolgármester ehhez azt tette hozzá, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek.

Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez

– mondta Karácsony Gergely, aki a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki Izraellel. Ő is utalt Herzl Tivadarra, felidézve, hogy „Izrael állam létrehozásának gondolata Budapestről származik”.

Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel

– hangoztatta a főpolgármester.

Az országos főrabbi is az elhurcolt emberekre hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Nincs szó arra, milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak

– fordult megtörten, de reménykedve a megemlékezés résztvevőihez Frölich Róbert.

Fotó: Wolfy