Rögtön pontosítanunk kell. Bár a mi címünkben és a rendezvény nevében is a százas szám szerepelt, valójában már a kiállítók maguk is többen voltak ennél, hát még az általuk hozott nedűk: 112 pincészet mutatta be mintegy 300 borát.
A Winelovers 100 toplistás borait idén második alkalommal választotta ki a Winelovers Wine Awards elnevezésű nemzetközi borversenyen a külföldi és magyar szaktekintélyekből álló zsűri.
Idén a következő kategóriában lehetett nevezni a versenyre:
  • édes borok,
  • pezsgők,
  • illatos fehérborok,
  • reduktív fehérborok,
  • hordóban érlelt fehérborok
  • és végül a vörösek,

amelyek gyümölcs- és tanninhangsúlyos borok csoportjára oszlottak.

A versenyen tokaji és villányi borok bizonyultak a legjobbnak. Három napon át tartó vakkóstolón választotta ki őket csaknem 70 borszakértő, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, egy master sommelier, sommelier bajnokok és neves borkereskedők. 

A versenyre 14 országból érkeztek borok, a 65 borszakértőből és borászból álló zsűri pedig 19 országot képviselt. Az eredmények alapján 839 tétel közül 3 tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak. A négy Grand Gold díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pontot a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es aszúja érte el.

A szervezők több más kategóriában is győztest hirdettek, így például a legjobb kékfrankosért járó díjat a Benedek Pince, a legjobb cabernet francért járó díjat a Villa Gyetvei Birtok vihette haza. A legjobb syrah készítője és a legtöbb aranyérmet elnyerő borászat a villányi Jammertal Borbirtok lett, amely így a Winery of The Year címet is megszerezte.

Horvátországból nevezett a legjobb olaszrizling/grasevina készítője, a szlavóniai Enosophia; a legmagasabb pontszámot elért pinot gris-t az ukrajnai Bolgrad Pincészet készítette, a legjobb sauvignon blanc pedig Romániából érkezett, a bánáti Cramele Recasnak köszönhetően. A régió legjobb pezsgőjének a somlói Kreinbacher Birtok 2018-as Prestige Brut Magnum tétele bizonyult.

A Winelovers kölcsönösen előnyös helyzetet teremt a borászatok, a kereskedők és a fogyasztók számára is.

Az eredményes borászatokat közvetlenül, személyesen és közvetetten, nemzetközi marketingtevékenység által is segítjük a nemzetközi szintű márkaépítésben

- mondta el Tábor István, a Winelovers alapítója.

A júliusi szakmai expót, a Winelovers X-et követő kísérőesemény volt a szombati borkóstoló, ahol átadták Winelovers Wine Awards díjait is. A legjobb eredményeket elért magyar tételekről a Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor című nyomtatott magazinból lehet többet megtudni, az eredmények teljes listája pedig ide kattintva böngészhető.

Éppen a rendezvénnyel egy időben jelentette be az Agrárminisztérium, hogy a borpiaci nehézségek kezelése érdekében 1,6 milliárd forint keretösszeggel támogatást biztosítanak a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 90 ezer hektoliterhez adnak kiegészítést, ami alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az akcióban részt vevő lepárlóüzemek valamelyikébe; ha az megfelel néhány szigorú feltételnek:
  • csak védett eredetű, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott rozé- vagy vörösbor lehet,
  • tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 11,5 százalék. 
A részletes feltételek ide kattintva érhetőek el.

A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, de teljes mértékben át kell adnia a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat. Az intézkedéstől azt remélik, hogy csökkentheti a kínálati nyomást, megkönnyítve ezzel a szüret menetét, emellett a támogatás segítségével a magyar gazdák magasabb áron tudják értékesíteni a megtermett szőlőjüket. 
Fotó: Wolfy