Kóstoló a 100 legjobb magyar borból


- édes borok,
- pezsgők,
- illatos fehérborok,
- reduktív fehérborok,
- hordóban érlelt fehérborok
- és végül a vörösek,
amelyek gyümölcs- és tanninhangsúlyos borok csoportjára oszlottak.
A versenyen tokaji és villányi borok bizonyultak a legjobbnak. Három napon át tartó vakkóstolón választotta ki őket csaknem 70 borszakértő, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, egy master sommelier, sommelier bajnokok és neves borkereskedők.
A versenyre 14 országból érkeztek borok, a 65 borszakértőből és borászból álló zsűri pedig 19 országot képviselt. Az eredmények alapján 839 tétel közül 3 tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak. A négy Grand Gold díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pontot a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es aszúja érte el.
A szervezők több más kategóriában is győztest hirdettek, így például a legjobb kékfrankosért járó díjat a Benedek Pince, a legjobb cabernet francért járó díjat a Villa Gyetvei Birtok vihette haza. A legjobb syrah készítője és a legtöbb aranyérmet elnyerő borászat a villányi Jammertal Borbirtok lett, amely így a Winery of The Year címet is megszerezte.
Horvátországból nevezett a legjobb olaszrizling/grasevina készítője, a szlavóniai Enosophia; a legmagasabb pontszámot elért pinot gris-t az ukrajnai Bolgrad Pincészet készítette, a legjobb sauvignon blanc pedig Romániából érkezett, a bánáti Cramele Recasnak köszönhetően. A régió legjobb pezsgőjének a somlói Kreinbacher Birtok 2018-as Prestige Brut Magnum tétele bizonyult.
A Winelovers kölcsönösen előnyös helyzetet teremt a borászatok, a kereskedők és a fogyasztók számára is.
Az eredményes borászatokat közvetlenül, személyesen és közvetetten, nemzetközi marketingtevékenység által is segítjük a nemzetközi szintű márkaépítésben
- mondta el Tábor István, a Winelovers alapítója.
A júliusi szakmai expót, a Winelovers X-et követő kísérőesemény volt a szombati borkóstoló, ahol átadták Winelovers Wine Awards díjait is. A legjobb eredményeket elért magyar tételekről a Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor című nyomtatott magazinból lehet többet megtudni, az eredmények teljes listája pedig ide kattintva böngészhető.
Éppen a rendezvénnyel egy időben jelentette be az Agrárminisztérium, hogy a borpiaci nehézségek kezelése érdekében 1,6 milliárd forint keretösszeggel támogatást biztosítanak a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 90 ezer hektoliterhez adnak kiegészítést, ami alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.
- csak védett eredetű, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott rozé- vagy vörösbor lehet,
- tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 11,5 százalék.

A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, de teljes mértékben át kell adnia a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat. Az intézkedéstől azt remélik, hogy csökkentheti a kínálati nyomást, megkönnyítve ezzel a szüret menetét, emellett a támogatás segítségével a magyar gazdák magasabb áron tudják értékesíteni a megtermett szőlőjüket.