Hamarosan virágzik az akác, ám sokan nem tudják, hogy illatos szirmai az esztétikai élményen túl komoly gasztronómiai ínyencségekkel is szolgálnak. A fehér virág íze nyersen is nagyszerű - jómagam előszeretettel fogyasztom ilyen formában -, érdemes azonban többféleképpen is felhasználni, hogy minél változatosabb ízvilággal gyönyörködtessen minket.

Remek csemege például, ha a

frissen szedett és mosott virágokat palacsintatésztába forgatva egy kis olajban kisütjük.

Ezután

három kanál kakaóból,

egy pohár vízből,

ízlés szerint adagolt cukorból, és

egy kis doboz tejszínből

gyors csokiöntetet keverhetünk hozzá a tűzhelyen.

Ha a finom, barna masszát áttetsző üvegtálkákba öntjük, dió és mandula darabkákkal bolondítjuk meg, és szezontól függően

jó sok epret vagy málnát teszünk bele,

majd díszítésként nyers akácvirág szirmokkal szórjuk meg a végeredményt, a siker frenetikus lesz.

Rántott akácvirágunk ezzel a körítéssel ünnepi helyet foglalhat el az egyszerű, ám királyi csemegék asztalán.  

Fotó forrása: Unsplash, illusztráció