2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 7o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Brüsszelt nem hatja meg a nemzeti konzultáció a szankciókról - az feltűnt nekik, milyen kevesen válaszoltak a kérdésekre

frisshirek.hu, 2023. január 16. - 17:30
Brüsszelt nem hatja meg a nemzeti konzultáció a szankciókról - az feltűnt nekik, milyen kevesen válaszoltak a kérdésekre

Az Európai Bizottság szóvivői szolgálata reagált a nemzeti konzultációjának eredményére, arra, hogy 97 százalék elutasítja az Oroszország elleni uniós szankciókat, amelyek az Orbán-kormány szerint súlyos károkat okoznak. Az Euronews brüsszeli tudósítójának kérdésére, hogy Brüsszel teljesíti-e a felmérésben résztvevők (1,4 millió ember) akaratát, Peter Stano szóvivő közölte, értesültek a nemzeti konzultáció eredményéről, és a résztvevők alacsony számáról is, a szankciók ügyében pedig mindig egyhangúlag döntenek a tagállamok.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Eddig kilenc szankciós csomagot fogadtak el, és a tagállamok a jövőben is közösen döntenek a büntetőintézkedések felülvizsgálatáról, módosításáról. A szóvivő leszögezte, az EU kiáll Ukrajna mellett gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartja Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által. A tagállamok közös döntésén múlik, hogy szükség lesz-e újabb lépésekre 

a háború Oroszország általi eszkalációja és Moszkva brutális agressziója miatt, amellyel a nemzetközi jogot is megsértik.

Felhívta a figyelmet, ha a magyar kormány módosítana a szankciókon, vagy akár eltöröltetné azokat, akkor győzze meg erről a másik 26 tagállamot. 

Ha lesz újabb döntés, az újra közös döntés kell, hogy legyen, mind a 27 tagállamnak kell megszavaznia, ahogy ez eddig is történt. 

A szóvivő szerint az uniós vezetők jövő hétfőn, a Külügyminiszterek Tanácsában dönthetnek arról, milyen válaszlépéseket hoznak az újabb ukrán civil célpontokat ért dnyiprói rakétatámadás után. Az Euronews emlékeztet rá, jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely a szankciók eltörléséért kampányol.