Eddig kilenc szankciós csomagot fogadtak el, és a tagállamok a jövőben is közösen döntenek a büntetőintézkedések felülvizsgálatáról, módosításáról. A szóvivő leszögezte, az EU kiáll Ukrajna mellett gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartja Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által. A tagállamok közös döntésén múlik, hogy szükség lesz-e újabb lépésekre 

a háború Oroszország általi eszkalációja és Moszkva brutális agressziója miatt, amellyel a nemzetközi jogot is megsértik.

Felhívta a figyelmet, ha a magyar kormány módosítana a szankciókon, vagy akár eltöröltetné azokat, akkor győzze meg erről a másik 26 tagállamot. 

Ha lesz újabb döntés, az újra közös döntés kell, hogy legyen, mind a 27 tagállamnak kell megszavaznia, ahogy ez eddig is történt. 

A szóvivő szerint az uniós vezetők jövő hétfőn, a Külügyminiszterek Tanácsában dönthetnek arról, milyen válaszlépéseket hoznak az újabb ukrán civil célpontokat ért dnyiprói rakétatámadás után. Az Euronews emlékeztet rá, jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely a szankciók eltörléséért kampányol.