2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -5o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Brüsszelt nem hatja meg a nemzeti konzultáció a szankciókról - az feltűnt nekik, milyen kevesen válaszoltak a kérdésekre

frisshirek.hu | 2023. január 16. - 17:30
Brüsszelt nem hatja meg a nemzeti konzultáció a szankciókról - az feltűnt nekik, milyen kevesen válaszoltak a kérdésekre

Az Európai Bizottság szóvivői szolgálata reagált a nemzeti konzultációjának eredményére, arra, hogy 97 százalék elutasítja az Oroszország elleni uniós szankciókat, amelyek az Orbán-kormány szerint súlyos károkat okoznak. Az Euronews brüsszeli tudósítójának kérdésére, hogy Brüsszel teljesíti-e a felmérésben résztvevők (1,4 millió ember) akaratát, Peter Stano szóvivő közölte, értesültek a nemzeti konzultáció eredményéről, és a résztvevők alacsony számáról is, a szankciók ügyében pedig mindig egyhangúlag döntenek a tagállamok.

Eddig kilenc szankciós csomagot fogadtak el, és a tagállamok a jövőben is közösen döntenek a büntetőintézkedések felülvizsgálatáról, módosításáról. A szóvivő leszögezte, az EU kiáll Ukrajna mellett gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartja Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által. A tagállamok közös döntésén múlik, hogy szükség lesz-e újabb lépésekre 

a háború Oroszország általi eszkalációja és Moszkva brutális agressziója miatt, amellyel a nemzetközi jogot is megsértik.

Felhívta a figyelmet, ha a magyar kormány módosítana a szankciókon, vagy akár eltöröltetné azokat, akkor győzze meg erről a másik 26 tagállamot. 

Ha lesz újabb döntés, az újra közös döntés kell, hogy legyen, mind a 27 tagállamnak kell megszavaznia, ahogy ez eddig is történt. 

A szóvivő szerint az uniós vezetők jövő hétfőn, a Külügyminiszterek Tanácsában dönthetnek arról, milyen válaszlépéseket hoznak az újabb ukrán civil célpontokat ért dnyiprói rakétatámadás után. Az Euronews emlékeztet rá, jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely a szankciók eltörléséért kampányol.