A lakossági fórumon úgy döntöttek, hogy az építési engedély birtokában megkezdett beruházást, melyet a távközlési passzív infastruktúta telepítése kapcsán kezdett meg a Vodafone megbízásából a Vantage Towers Zrt. az alibánfai 31/1-es helyrajzi számú ingatlanon, haladéktalaul felfüggesztik.

Győzött a lakosság, akiket elfelejtettek értesíteni az építkezés megkezdéséről is. Győzött a polgármesteri hivatal, akik 5 igen egybehangzó szavazattal vétózták meg az egészségkárosodást is okozható torony belterületi, a lakóingatlanoktól alig öt méterre történő beruházását.

Mellékelten csatoljuk a polgármesteri hivatal, hivatalos közleményét

Egyben megkezdik a tárgyalásokat a kivitelezővel, az új helyszín kiválasztása miatt, ami a lakóházaktól legalább 200 méteres hatókörben lehet.

Talán érthető, hogy az 5G adótorony közelében senki sem élne szívesen.  A helyiek úgy vélik, számtalan más lehetőséget találhattak volna a településen vagy annak közelében az adótorony kivitelezésére.

frisshirek.hu január 6-án írt arról, hogy Alibánfa lakónegyedében 5G ingatlan tornyot építenek, majd arról is beszámoltunk, hogy a falu lakosságát, de még a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosait sem értesítették, sőt még a képviselő asszony, Fecskéné Varga Renátának sem volt tudomása arról, mi folyik a községben.

Világszerte több országban is tüntettek már az 5G ellen, többek között Svájcban és a briteknél is, sokak szerint az új telekommunikációs infrastruktúra sokkal erősebb elektromágneses sugárzással terheli a környezetet, nem csupán az emberi egészségre, de az élővilágra is káros lehet. A kutatások egyelőre még zajlanak, ám eddig még nem jutottak egyértelmű eredményekre.

"Az 5G elektromágneses sugárformázásban alkalmazott mobilkommunikációs antennaformáció, az antenna közelterében az elektromos és mágneses terek eltérőek. Az 5G-technológia konkrét élettani hatásai egyelőre kevéssé ismertek, az ezzel kapcsolatos becslésekhez leginkább a 3G- és 4G-technológiákkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit használják fel. Ennek ellenére tudósok egy csoportja emberkísérletnek minősítette az 5G-s hálózat beindítását, és annak elhalasztását javasolta"- írja a wikipedia.

Fotó forrása: Pixabay