Veres Amanda honti madármentő megkeresésünkre elmondta, hogy a madarak etetése mellett fontos az itatásuk is. A legjobb, ha különböző magasságokban helyezzük el számukra a vizet és az ennivalót, mert így tudunk több különböző fajnak segíteni a táplálékban szűkösebb időkben.

– Érdemes tudni, házilag is elkészíthetjük a szárnyasok eleségét, ha nem szeretnénk a boltban megvásárolni a drága, kész termékeket. Első lépés, hogy zsiradékot kell olvasztani, esetleg faggyút, amibe diót és magokat keverünk. A masszát egy formába öntve hagyni kell megszilárdulni. A legjobb a madarak számára télen a fekete napraforgó, de tehetünk ki a számukra félbevágott almát is – fogalmazott a madármentő.

A Bükki Nemzeti park Igazgatóság (BNPI) oldalán olvasható, hogy minden madár ott tölti a telet, ahol azt a legnagyobb eséllyel túlélheti. A nálunk telelő tollalosok evolúciósan alkalmazkodtak a hazánkra jellemző téli időjáráshoz. 

A madáretetést napjainkban rendkívül népszerű tevékenységnek, hobbinak is mondhatjuk, amely feltehetően az emberi jólét növekedésével vált elterjedtté. 

Előnye és hátránya is van a téli madáretetésnek

Ha egy szárnyas a megszokottnál könnyebben juthat táplálékhoz, nem fogja kihagyni a kínálkozó lehetőséget. Az etetőre járó madarak rendszeresen, bőséges mennyiségben találnak eleséget, ezért nem kell szűkölködniük. Jobb kondícióban töltik a telet, amelynek köszönhetően nagyobb eséllyel élik azt túl.

Az etetőkre járó példányok mennyisége egy-egy ponton koncentrálódik, ezért fokozottan ki vannak téve a ragadozók támadásainak. A házimacskák észreveszik a „ terített asztalt”, s a megfelelő intézkedések hiányában komoly pusztítást végezhetnek az etetők vendégei között.

A BNPI kiemelte: tilos a kenyérrel és az egyéb pékáruval történő etetés. A madarak emésztőrendszere ezeket nem képes megfelelően feldolgozni (főleg, ha eláznak), így könnyen vezetnek betegséghez, pusztuláshoz. Emellett kerülni kell a megavasodott olajos magvakat is.

Mint írták, akkor érdemes elkezdeni a szárnyasok etetését, amikor megérkeznek a komolyabb fagyok, vagy hótakaró borítja a talajt. Fontos, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor lehetőleg a szezon folyamán végig folytassuk. Ha egy nagy csapat madarat rászoktatunk a könnyű táplálékszerzésre, egy hirtelen forráskiesés – főleg kedvezőtlen időjárással párosulva – jelentős pusztuláshoz is vezethet.

Fotó: BNPI